Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΩΣ ΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΗ

Οι αριθμοί μίλησαν..

Κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρούν την επιτυχία του PSI οι αγορές, (οι τραπεζίτες δηλαδή για να εξηγούμαστε) παρά τις μεγάλες προσδοκίες για υψηλό ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Μπορεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να παραμένουν το…μπουλντόκ στο ευρωπαϊκό «μαγαζί», και οι ελπίδες για επιτυχία του PSI να είναι αυξημένες, ωστόσο οι τιμές της αγοράς δεν αντανακλούν αυτή την πεποίθηση.


Με το «πακέτο» ελληνικών κρατικών ομολόγων και CDS να διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου(πάνω από το 96% της ονομαστικής αξίας), και τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται κάτω από το 20% της ονομαστικής τους αξίας (σε σύγκριση με τις σημαντικά υψηλότερες «αναμενόμενες» αποτιμήσεις βάσει του PSI), φαίνεται πως η αγορά είναι πλέον πεπεισμένη για μια άμεση ενεργοποίηση των CDS και όχι για μια επιτυχία του PSI, παρά τους σχετικούς διθυραμβικούς τίτλους.

Συνδυάζοντας το νέο 30ετές ομόλογο, το 2ετές του EFSF και την ρήτρα ΑΕΠ, η Barclays Capital δίνει μια τιμή γύρω στο 26,6% της ονομαστικής αξίας, για τα ομόλογα που θα συμμετάσχουν στο PSI, τιμή σημαντικά υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή των ελληνικών ομολόγων, ενώ και σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του outlook για το EFSF σε αρνητικό από την Standard & Poor’s, φαίνεται πως οι αγορές δεν αναμένουν την επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου.

Ίσως γι αυτό είναι και τόσο αυξημένες οι προσδοκίες σχετικά με το LTRO II (η δεύτερη επιχείρηση μακροπρόθεσμου τριετούς δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει και τις τιμές του πετρελαίου.

Το πακέτο των ελληνικών ομολόγων-CDS, το οποίο θεωρητικά θα πληρωθεί, αν ενεργοποιηθεί πιστωτικό γεγονός, διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Οι αγορές αναμένουν ένα πιστωτικό γεγονός πριν από τις 20 Μαρτίου, δεδομένης της εμπλοκής της αναλογίας αποδόσεων/spreads και του γεγονότος ότι η πιο πρόσφατη ημερομηνία λήξης ομολόγου είναι η 20η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει και rollover των CDS. Όσο πιο κοντά στο 100 φτάσει η αξία του πακέτου, τόσο υψηλότερη θα είναι η πιθανότητα για ένα πιστωτικό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: