Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι άλλοι με μια ματιά

Στην απεργιακή μάχη
Η προσχεδιασμένη καθολική επίθεση ενάντια σε μισθούς, συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, μπορεί να αναχαιτιστεί. Η πείρα της εργατικής τάξης και η ιστορία των αγώνων της δείχνουν πως οι εργάτες έχουν δύναμη. Τα δικαιώματα που σήμερα η πλουτοκρατία απαιτεί να σαρωθούν, είναι αποτέλεσμα σκληρών μακροχρόνιων ταξικών αγώνων. Είναι κατακτήσεις που απέσπασαν με αγώνα καθολικά, κόντρα στους καπιταλιστές, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Η εργατική τάξη είναι η μόνη κοινωνική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου αγώνα για να δοθεί οριστική λύση σε όλα τα προβλήματα που μαστίζουν τη λαϊκή οικογένεια, ενισχύοντας την πάλη για να τεθεί ο πλούτος που παράγεται στην υπηρεσία του λαού. Να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


ΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ...
O προϋπολογισμός ενός κράτους συνιστά τον πυρήνα της ύπαρξής του. Από αυτή την άποψη η – γερμανικής προέλευσης – ιδέα να ανατεθεί ο προϋπολογισμός της Ελλάδας σε ειδικό επίτροπο ισοδυναμεί με ακύρωση της ύπαρξής της. Αυτό κανένας λαός δεν θα δεχόταν να το διαπραγματευτεί – με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το υπογράψει. Συνεπώς οι εμπνευστές της ιδέας υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Τροφοδοτούν τον λαϊκισμό των άκρων και υπονομεύουν την προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές. Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει στο έπακρο τα συμφωνημένα. Αλλά και οι δανειστές της οφείλουν να μην τα αλλάζουν διαρκώς προς το δυσμενέστερο. Αν σπάσει το σκοινί δεν θα χάσουν μόνο οι Ελληνες – θα χάσουν όλοι οι Ευρωπαίοι...
ΤΑ ΝΕΑ


Τις χάσαμε προ πολλού
Η πρόταση για διορισμό επιτρόπου, που θα εγκρίνει τις δαπάνες του ελληνικού κράτους, δικαιολογημένα προκάλεσε σάλο εντός και εκτός Ελλάδος. Η Γερμανία μοιάζει να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ε.Ε. με τρόπο που θυμίζει τη συμπεριφορά των Συμμάχων απέναντί της μετά το Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει, όμως, να είμαστε και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Πίσω από το επιχείρημα περί κυριαρχίας κρύβονται πολιτικοί και άλλοι οι οποίοι σπατάλησαν, λεηλάτησαν ή και έκλεψαν τον πλούτο της χώρας. Ας μην είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ένας Ευρωπαίος επίτροπος θα σεβόταν λιγότερο από πολλούς Έλληνες πολιτικούς τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Επίσης, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε σε ποια ακριβώς θέση βρίσκεται η χώρα και πόσο δυστυχώς εξαρτάται από τα δάνεια των εταίρων της για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Χάσαμε την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία μας προ πολλού, όταν επιτρέψαμε σε ένα ανεπαρκές και σάπιο πολιτικό σύστημα να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας για πολλές γενιές, προκειμένου να κάνει τα ρουσφέτια του, να ικανοποιεί τους πελάτες του και να μη… δυσαρεστεί κανέναν.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: