Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Economist: "Pope Mario in the euro-bordello"

"Ο Πάπας Μάριο στο ευρωμπουρδέλο"


Τουλάχιστον υπάρχει ελπίδα, γράφει ο Economist σε σημερινό άρθρο του με τίτλο: "Pope Mario in the euro-bordello" για την κρίση χρέους και την διαφαινόμενη αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών, επικαλούμενος τις προσευχές του Πάπα Βενέδικτου υπέρ της σωτηρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το άρθρο ασχολείται κυρίως με τον νέο διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο «ο Πάπας θα πρέπει να προσευχηθεί επίσης». Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο προσχέδιο της απόφασης που ετοιμάζονται να πάρουν στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής είναι ακριβώς εκείνη που χρησιμοποίησε ο Μάριο Ντράγκι προ ημερών, πράγμα που οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά ομολόγων για να σώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες που παραπαίουν όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.



Ο αρθρογράφος του Economist επισημαίνει πως ο Ντράγκι είπε αργότερα ότι τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν και τονίζει ότι το προσχέδιο της απόφασης ακολουθεί ουσιαστικά τη «γραμμή» που αποφάσισε το δίδυμο «Μερκοζί» δηλαδή οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί: Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με «χρυσό κανόνα» για έλλειμμα κάτω από 0,5% του ΑΕΠ και «αυτόματες κυρώσεις» για τις χώρες-παραβάτς με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.


Το μόνο σημείο της συμφωνίας των 23 που παρεκλίνει του σχεδίου Μερκοζί είναι εκεί που αφήνει μια χαραμάδα στα ευρωομόλογα:


«...η πιθανότητα να κινηθούμε προς μια κοινή εξασφάλιση του χρέους μακροπρόθεσμα και μια διαδικασία που θα βασίζεται σε στάδια και κριτήρια θα πρέπει να εξεταστεί, μόλις γίνει σημαντική πρόοδος στην επιβολή οικονομικών κανόνων και πειθαρχίας»


Ένα ακόμα σημείο που εκνευρίζει τη Γερμανία, συνεχίζει ο Economist, είναι η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM, που θα αντικαταστήσει μεσοπρόθεσμα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, «θα έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιώνει τα τραπεζικά ιδρύματα και να έχει τα χαρακτηριστικά ενός πιστωτικού ιδρύματος». Με άλλα λόγια, ο ESM θα γίνει μια τράπεζα, πράγμα που θα του επιτρέψει να δανείζεται άμεσα από την ΕΚΤ. Και αυτό, επισημαίνει το άρθρο, θα είναι ένας έμμεσος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το «μεγάλο μπαζούκα» για το οποίο όλοι μιλάνε αλλά οι Γερμανοί απορρίπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: