Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Οι άλλοι με ματιά

Ανατροπή
Ο έλεγχος και οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις νέες, πιο αυστηρές απαιτήσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με βάση την πρόσφατη κατάληξη του Γιούρογκρουπ, συνεπάγονται νέα δυσβάσταχτα βάρη για το λαό. Τόσο το εγχώριο κεφάλαιο και η πολιτική εξουσία του όσο και οι διεθνείς ιμπεριαλιστές - σύμμαχοί του ποτέ δεν νοιάζονταν έστω και για τις πιο στοιχειώδεις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά πάντοτε νοιάζονται για τη χειραγώγηση των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Οι διαφορές μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, εγχώριου ή ξένου, είναι συμπληρωματικές ως προς το στόχο εξασφάλισης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και χειραγώγησης της εργατικής συνείδησης. Το τμήμα του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου, που σήμερα υποστηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα συνδεδεμένο με το δολάριο, ή και με τη βρετανική λίρα, σε καμία περίπτωση δε νοιάζεται για την άρση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που περιλήφθηκαν στα μνημόνια των ελληνικών κυβερνήσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ ή εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις υπό το πρόσχημα του μνημονίου, με το φόβητρο της απειλής μη εκταμίευσης των δόσεων. Αποσιωπούν από τον ελληνικό λαό ότι το νόμισμα της Αργεντινής δεν ήταν συνδεδεμένο με το ευρώ, αλλά με το δολάριο, ενώ στη συνέχεια η σχετική αποδέσμευσή του δε φρέναρε τη φτώχεια και την ανεργία.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



Η διαχείριση των κονδυλίων
Είναι πραγματικά εξοργιστικό. Η ελληνική οικονομία έχει βαλτώσει και γι' αυτό η πιο μικρή επένδυση κάνει τη διαφορά. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων τα οποία λιμνάζουν χάρη στην ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών, της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης. Είναι, δυστυχώς, πολύ απλή η εξήγηση. Τα κονδύλια αυτά δεν προορίζονταν πάντοτε για ανάπτυξη, αλλά για την… τσέπη μεσαζόντων, συμβούλων κ.λπ. Οι πολιτικοί, οι περισσότεροι υπάλληλοι και οι περισσότεροι δήμαρχοι είτε δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με το θέμα είτε ήταν ανεπαρκείς και ανίκανοι στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ας το αντιληφθούμε, λοιπόν, ότι χωρίς καλύτερους πολιτικούς, στην κυβέρνηση και στους δήμους, αλλά και χωρίς στοιχειωδώς σοβαρό κράτος η χώρα αυτή δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Στο έλεος της διαφθοράς
Οι απίστευτες καταγγελίες που ακούστηκαν χθες από αρμόδια χείλη σε ημερίδα για τη φοροδιαφυγή (ρεπορτάζ σελ. 12) ανέδειξαν το κομβικό πρόβλημα της χώρας: τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, που είναι από τις κύριες αιτίες της δημοσιονομικής κρίσης!


Οταν ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων λέει ότι στους φορολογικούς ελέγχους ισχύει το «40% στον ελεγχόμενο, 40% στον εφοριακό και 20% στο Δημόσιο», γιατί απορούμε για τη μαύρη τρύπα των προϋπολογισμών;


Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης είναι αυτονόητη, αλλά δεν αρκεί: όπως αποδεικνύει η έρευνα των «ΝΕΩΝ» (σελ. 10-11), ο νόμος προφυλάσσει τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Εστω κι αν οι προσωπικοί τους προϋπολογισμοί δεν έχουν μαύρη τρύπα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: