Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αλέξης Τσίπρας:

Αντίσταση και αλληλεγγύη, τα όπλα της κοινωνίας απέναντι στην κρίση

Οι δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου, μα και η άλλη όψη του νομίσματος, η απάντηση της κοινωνίας, που αντιστέκεται και αναπτύσσει δράσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, αναδείχθηκαν στη χθεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα.

Μια συμβολική επίσκεψη κατά την εορταστική περίοδο, που στόχο είχε να “φωτίσει” τη μάχη καθημερινής αλληλεγγύης που δίνουν από το δικό τους πόστο οι Γιατροί του Κόσμου. Έπειτα από την επίσκεψη, τη συνομιλία του με ανθρώπους που καθημερινά δίνουν τη μάχη της αλληλεγγύης, αλλά και με ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια κοινωνία σε “ελεύθερη πτώση, χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας”:


Μίλησε για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας, όπως ορίζεται με βάση τα επίσημα όρια, για τους χιλιάδες αποκλεισμένους από “αυτό που ονομάζαμε μέχρι πρότινος κοινωνικό κράτος”, και για τους χιλιάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής.

Έκανε σκληρή κριτική στην ανάλγητη κυβέρνηση και σε όσους αποφάσισαν, όπως είπε, “να οδηγήσουν την κοινωνία στην κόλαση”, επισημαίνοντας ότι, σήμερα που βιώνουμε ανθρωπιστική κρίση, οι υπαίτιοι δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν ούτε στοιχειώδεις παροχές.

“Η κυβέρνηση φυσικά δεν ασχολείται με το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση, το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα παρατείνει για λίγο ακόμα τον βίο της προκειμένου να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο”, ανέφερε για να συμπληρώσει:

“Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολίτες. Ευτυχώς υπάρχει αυτό το βουβό κύμα αλληλεγγύης”. Αναφερόμενος στις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική δράση, που “στηρίζεται στην προσπάθεια και τη συνδρομή των απλών συμπολιτών”.

Αντίσταση στην πολιτική που μας οδήγησε εδώ και αλληλεγγύη είναι λοιπόν οι δύο κατευθύνσεις στις οποίες έδωσε προτεραιότητα ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας:

“Όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Η αλληλεγγύη ίσως είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να έχει η κοινωνία απέναντι σ΄ αυτή την κρίση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: