Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πλαστικό σπαθί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ


Το γαλλογερμανικό σπαθί κόβει σε τιμάρια την Ευρωζώνη, τα εξορίζει στην επικράτεια του υποτελούς και επιφυλάσσει στον «άξονα» διευθυντικό ρόλο, δίκην φεουδάρχη, περιφρονώντας θεσμούς και όργανα.


Αλλά το σπαθί τους αποδεικνύεται πλαστικό για να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό και να αντιμετωπίσει την καταλυτική κρίση στην αλαφιασμένη Ευρώπη... Σύγχυση, ανασφάλεια και τρόμος για τις εξελίξεις, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Με την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη να φαντάζει πολύ πιθανή.
Οι σχετικοί ψίθυροι έδωσαν τη θέση τους σε επίσημες δηλώσεις και εκθέσεις ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρούν πιθανό, φυσιολογικό ή αναπόφευκτο να αποβληθεί το μαύρο πρόβατο από τη ζώνη της μυθολογημένης ευκρασίας... Αλλά μήπως καλύτερη τύχη περιμένει χώρες εκτός Ευρωζώνης; Ο προχθεσινός «Γκάρντιαν», μιλώντας για την προοπτική της Βρετανίας, δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας: «Την περιμένουν φριχτά χρόνια, ακόμη κι αν αποτραπεί η διάλυση του ευρώ» *** CUT: Ο Αθεμπίγιο! Τα σχέδια! Οι φωτοβολίδες! Και τα ψέματα. Ωμά, προκλητικά, ασύστολα... Φτηνοί άνθρωποι, ράκη αλήθειας, ιλαρή και επικίνδυνη πολιτική. (...Αν είπαν ψέματα για το φτηνοποσό του Αθεμπίγιο, σκέψου, υποβολέα, τι τέρατα έχουν κατασκευάσει για άλλα ζητήματα. Οι άνθρωποι της... διαφάνειας και της «σοβαρής» πολιτικής) *** Στο Βέλγιο, που λες, βγήκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Χάουαρντ Γκούτμαν και προέβη σε μια σκληρή δήλωση εναντίον του Ισραήλ: «Πλέον αναπτύσσεται ένας ιδιότυπος αντισημιτισμός για τον οποίο ευθύνεται και η ισραηλινή ηγεσία λόγω της στάσης της έναντι των Παλαιστινίων, λόγω των εποικισμών και των στρατιωτικών επιθέσεων». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ισραηλινής ηγεσίας αλλά και την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, που ζήτησαν την παραίτησή του. Ομως ο Λευκός Οίκος και το Στέητ Ντιπάρτμεντ στήριξαν πλήρως τον κ. Γκούτμαν. Σημειωτέον ότι ο βληθείς πρέσβης τυγχάνει Εβραίος το θρήσκευμα, απόγονος επιζήσαντος από το Ολοκαύτωμα ****CUT: Φαιού νομοσχεδίου συνέχεια. Με αφορμή το νομικό τερατούργημα του Καστανίδη, το δήθεν αντιρατσιστικό, ο Ρούσσος Βρανάς, στις 30 Απριλίου 2011, σημείωσε στα «Νέα» τα εξής: «Η λογοκρισία ήταν πάντοτε το όπλο των ισχυρών εναντίον των αδυνάτων. Και η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου αφορούσε πάντα την ελευθερία του λόγου του άλλου. Η σκέψη, όμως, η σκέψη του άλλου, διώκεται ποινικά σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Εντός ολίγου και στη χώρα μας».***Ανεπίδοτον (παραφράζοντας έναν στίχο του Αναγνωστάκη): Ανίδεοι. Και ανίκανοι. Τίποτε δεν κατάλαβαν, τίποτε δεν έκαναν μέσα στην μπόρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: