Και το ερώτημα παραμένει:
Ο ηθικός αυτουργός εντός οι φυσικοί εκτός;
«Εμπνευστής και ιθύνων νους» της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου και «άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση» που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα του είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ για τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, οι οποίοι με την απόφασή τους τον έστειλαν στη φυλακή.
Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί (πρόεδρος Αλεξάνδρα Κακκαβά, μέλη Θεόδωρος Σπηλιάδης και Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου), όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο βούλευμά τους, ζύγισαν καλά όχι μόνο τη βαρύτητα των κακουργηματικών πράξεων που του αποδίδονται, αλλά κυρίως τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Εφραίμ για να υλοποιήσει το σχέδιο των ανταλλαγών ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο.
Εμφανίζονται πεπεισμένοι από τα στοιχεία της δικογραφίας για τις ενδείξεις ενοχής εις βάρος του ηγούμενου Εφραίμ και βήμα βήμα αναλύουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να τον προφυλακίσουν, χωρίς να παραγνωρίζουν ότι η φυλακή αποτελεί το επαχθέστερο μέτρο για κάθε κατηγορούμενο. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν την προσωρινή κράτηση, «οιονεί προκαταβολή ποινής».
Eγκληματική δράση.
«Οι ενέργειες του κατηγορούμενου που έγιναν εξακολουθητικώς σε τόσο μεγάλο διάστημα, 7 ετών, και οι οποίες δεν προσιδιάζουν στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή, καταδεικνύουν ότι είναι άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, ενεργώντας επιτήδεια και μεθοδευμένα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστικοί λειτουργοί σε ένα απόσπασμα του βουλεύματος για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ.
Αναβιβάζοντας τον ποινικό ρόλο του στην υπόθεση του Βατοπεδίου επιχειρηματολογούν, γιατί θεωρούν ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων το πρόσωπο που - κατά την κατηγορία - φέρεται ότι έπεισε υφυπουργούς να εκδώσουν αποφάσεις που ισοδυναμούσαν με τη χαριστική παραχώρηση δικαιωμάτων στη μονή.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν: «Ο κατηγορούμενος που ήταν ο ιθύνων νους και εμπνευστής των αξιόποινων πράξεων, εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευτεί την ιδιότητά του αυτή για τη διάπραξη και άλλων συναφών πράξεων».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως εκτιμούν οι δικαστές, «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα εφόσον συνεχίζεται η αντιδικία με το Δημόσιο για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις, λαμβανομένης υπόψη και της εξαιρετικής δυνατότητας που επέδειξε στη μεθόδευση των επίδικων εγκλημάτων και της ικανότητας επιτηδευμένης πειθούς σε πλήθος ετερόκλητων δημοσίων προσώπων».
Επιπλέον, οι δικαστές επιστρέφουν το υπερασπιστικό επιχείρημα ότι τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο κατηγορούμενος δεν έχει δώσει καμία αφορμή αντιτείνοντας: «Η τυχόν μέχρι σήμερα καλή συμπεριφορά του δεν είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησής του, αλλά της αναμενόμενης δικαστικής κρίσης ενόψει της εμφάνισής του στην ανακρίτρια».
Τέλος, οι εφέτες που «σφράγισαν» την απόφαση για την προφυλάκιση του Εφραίμ δεν αποδέχθηκαν ούτε τους ισχυρισμούς που προέβαλε επικαλούμενος λόγους υγείας, προσκομίζοντας μάλιστα σχετικό έγγραφο με την υπογραφή της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών της Ουκρανίας.
Κατά την κρίση τους, δεν προκύπτει ότι η πάθησή του (σ.σ.: βαριά μορφή σακχαρώδους διαβήτη) δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα ούτε προσκομίζει κάποιο έγγραφο που να βεβαιώνει ότι η κράτησή του στη φυλακή θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην υγεία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου