Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Χαράς ευαγγέλια !! Γυροφέρνουν ξανά την έξοδό μας από το Ευρώ..

Οικονομικό μακελειό στην Ευρωζώνη προβλέπει Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο,

Στις αλληλοσυγκρουόμενες προβλέψεις ανάπτυξης για την Γερμανία έρχεται σήμερα να προστεθεί η εκτίμηση της Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, Ελβετής καθηγήτριας οικονομικών και μέλους του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης,
η οποία μιλώντας στη γερμανική «Bild» προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η κρίση στην Ευρωζώνη οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη, «είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,5% η γερμανική οικονομία το 2012».

Παράλληλα, επισήμανε ότι αν η Γερμανία έχει αρνητική ανάπτυξη, τότε θα σημειωθεί και αύξηση της ανεργίας. (αργά ξύπνησε αυτή..)


Η ίδια υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης «θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως».
Προτείνει μακροπρόθεσμα την υπαγωγή σε πτωχευτικό κανονισμό των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, (ώπα εδώ είμαστε εμείς) σημειώνοντας ότι «οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τα χρέη τους και θα εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους.

Με μια συμφωνία εξόφλησης χρεών θα μπορούσε το ποσοστό του χρέους να μειωθεί εντός 20 ετών σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ».

Στην Ισπανία, από την άλλη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας ότι «μετά τη στασιμότητα του τρίτου τριμήνου, οι διαθέσιμες πληροφορίες για το οικονομικό περιβάλλον, παρότι παραμένουν ανολοκλήρωτες, δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του έτους».

Η Ισπανία αναμένεται να βρεθεί σε ακόμα μία χρονιά αναιμικής ανάπτυξης μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,7% το 2009 και την οριακή αύξησή του κατά 0,1% το 2010. Οικονομικά ινστιτούτα και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι προβλέπουν ότι μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά εμάς ασχολήθηκε εκτεταμένα η «Wall Street Journal» η οποία εκτιμά ότι η χώρα «ωθείται σε μια ιστορική χρεοκοπία.
Θα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που δεν θα πληρώσει τα χρέη της».

Αντίστοιχα, στην Ιταλία ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη Τύπου υπεραμύνθηκε των σκληρών μέτρων που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση και επανέλαβε ότι «πρώτα προβήκαμε σε παρεμβάσεις για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, τώρα θα αφιερωθούμε στην ανάπτυξη».

Ο Μ. Μόντι ισχυρίστηκε ότι «δε νοείται σταθεροποίηση της οικονομίας αν το ΑΕΠ δεν αυξάνεται με ικανοποιητικό ρυθμό», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτή την πόρτα για νέες επιθέσεις κατά των εργαζομένων δεδομένου ότι ανάπτυξη του κεφαλαίου δίχως απομείωση της εργασίας δεν λογίζεται από κανένα σοβαρό και απόγονο του Ρικάρντο οικονομολόγο..

Γράφουν την ιστορία πριν από εσάς για εσάς.. Αναπαυθείτε..

Δεν υπάρχουν σχόλια: