Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εφεδρεία: Παράνομη και εκβιαστική η εγκύκλιος Σαχινίδη λέει η ΑΔΕΔΥ

Σάλταραν στην ΑΔΕΔΥ: Παράνομη η εγκύκλιος νόμιμη η απόλυση, η λεηλασία, ή μήπως η κυβέρνηση;


Εκβιαστική και παράνομη χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ την εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, σύμφωνα με την οποία θα περικόπτεται η σύνταξη στους υπαλλήλους οι οποίοι, αν και πληρούν τους όρους, δεν εντάσσονται στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.


Σιγή ιχθύος στο υπουργείο για την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο


Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας πως η εγκύκλιος δεν αφορά όσους υπαλλήλους παραιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν, αλλά εκείνους "που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τεθούν σε εφεδρεία με βάση τον νόμο,
παρέμειναν με υπαιτιότητα των αρμοδίων υπηρεσιών διοικητικού παράνομα στην Υπηρεσία λαμβάνοντας αποδοχές ως εν ενεργεία υπάλληλοι", η ουσία της εγκυκλίου παραμένει ίδια, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ένταξη στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.


Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που «υπάλληλος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 33 του ν. 4024/2011, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, τότε η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνταξιοδότησή του, θα διενεργήσει αυτεπάγγελτα τον ανωτέρω έλεγχο και θα προβεί σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή αποδοχών της Υπηρεσίας του υπαλλήλου, σε παρακράτηση από τη σύνταξή του των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος θα έπρεπε να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα».


Ωστόσο, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, εκτός απο εκβιαστική, η εν λόγω εγκύκλιος είναι και παράνομη, καθώς "αντίκειται στη νομοθεσία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δεδομένου ότι βάσει της σχετικής νομολογίας, ποσά τα οποία καταβάλλονται ως αμοιβή για εργασία που έχει παρασχεθεί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα".


Την εγκύκλιο κατακεραυνώνει και το Τμήμα Διοίκησης του ΣΥΝ υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι "προετοιμάζεται το έδαφος για απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 απολύσεων, με ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής προς το χειρότερο του πλαισίου του νόμου της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, τόσο ως προς τον χρόνο εφαρμογής (ήδη συζητείται η επέκταση των διατάξεών της για το 2012) όσο και ως προς τον υπολογισμό και του χρόνου που τυχόν οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν στον ιδιωτικό τομέα".


Στο μεταξύ, σιγή ιχθύος επικρατεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τους λόγους που επελέγη με απευθείας ανάθεση μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων (Hay Group) έναντι 67.650 ευρώ να εκπονήσει τη μελέτη για τον προγραμματισμό αποχωρήσεων/προσλήψεων 2011-2015, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς κανένα κόστος για το δημόσιο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.


Το θέμα έφερε χθες στη Βουλή και ο Βασ. Μουλόπουλος, ο οποίος ρωτά μάλιστα "πόσες μελέτες ή προτάσεις ή εκθέσεις για οποιοδήποτε ζήτημα και με οποιαδήποτε ονομασία, περιλαμβανομένων των πολιτικών αναδιοργάνωσης του κράτους και οικονομικών θεμάτων, είτε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είτε αυτοτελώς με αμιγώς εθνικούς πόρους, έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα. Επίσης, ζητεί να κατατεθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών που έχουν αναλάβει τέτοιες μελέτες, περιλαμβανομένων των ονομάτων των ιδιοκτητών και όλων των μετόχων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: