Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Θα αποτεφρωθεί ή θα βαλσαμοποιηθεί ο εκλιπών Βορειοκορεάτης ηγέτης ;

Τον φοβούνται και πεθαμένο οι Δυτικοί,
ή μήπως εξ' ιδίων (παράσταση Μπιν Λάντεν) κρίνουν τα αλλότρια..

Με μια πιο στρατιωτικοποιημένη εκδοχή, σε σχέση με την κηδεία του Αιώνιου Προέδρου, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει σήμερα τον Αγαπημένο Ηγέτη της η Βόρεια Κορέα. Κατά τα άλλα, η ασιατική χώρα αναμένεται να ζήσει σε επανάληψη εκείνη την ημέρα του 1994 όταν χιλιάδες κόσμου είχαν δώσει οδυρόμενοι το «παρών» στην κηδεία του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Σε αυτή την εικονα ομοιοτήτων και διαφορών ανάμεσα στις δυο τελετές, οι παρατηρητές αναμένουν εντονότερη στρατιωτική παρουσία χωρίς να αποκλείουν και κάποια παρέλαση, που τόσο αγαπούσε ο Αγαπημένος Ηγέτης.

Πριν από 17 χρόνια, πάντως, η διαδικασία της τελετής δεν είχε προβληθεί μέχρις ότου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε κάποια αποσπάσματα λίγες μέρες αργότερα.


Οι ξένες αντιπροσωπείες είχαν αποκλειστεί και τότε,
(και καλά τους κάνουν γιατί πλην ηχηρών εξαιρέσεων πρόκειται για πράκτορες του αισχίστου είδους)
ενώ στη σημερινή τελετή οι μπιγκόνιες - ή κιμγιονγκίλια στη γλώσσα των Βοειοκορεατών- προβλέπεται ότι θα αντικαταστήσουν τις μανόλιες που είχαν προτιμηθεί ως συνοδευτικά άνθη.

Ενα από τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι αν ο Κιμ Γιονγκ Ιλ θα ακολουθήσει τον δρόμο της μουμιοποίησης, τον οποίο επιφύλαξε ο ίδιος στον πατέρα του, ή αν η εντολή του είναι να αποτεφρωθεί η σορός του. Αυτή την επιθυμία είχε και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, αλλά ο γιος επέλεξε να βαλσαμώσει τον πατέρα, ο οποίος εκτίθεται σήμερα στο μαυσωλείο του Κουμσουσάν, στην Πιονγκγιάνγκ. Εξπέρ της τέχνης θεωρούνται οι Ρώσοι, οι οποίοι ορκίζονται πάντως ότι μέχρι στιγμής οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Οι ρώσοι ειδικοί της φορμόλης συντηρούν τη βαλσαμωμένη σορό του Λένιν που αναπαύεται στο μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και σε αυτούς είχε ανατεθεί το 1994 το έργο της βαλσάμωσης και της συντήρησης του Αιώνιου Προέδρου. Η επιχείρηση στοίχισε τότε ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ 800.000 δολάρια είναι το κόστος της συντήρησης κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: