Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Συνταξιούχε μου τάμαθες τα μαντάτα;


Οι περικοπές στις συντάξεις απέδωσαν πάνω από τις δημοσιονομικές προβλέψεις, το ασφαλιστικό σύστημα όμως βρίσκεται σε χειρότερη θέση από πέρυσι, που ήταν χειρότερη από πρόπερσι και ούτω καθεξής.


Παρά τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, που έχουν φέρει τους συνταξιούχους στα όρια της απόγνωσης, τα οικονομικά των ταμείων δεν δείχνουν να ανακάμπτουν. Παρά τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, που έχουν φέρει τους συνταξιούχους στα όρια της απόγνωσης, τα οικονομικά των ταμείων δεν δείχνουν να ανακάμπτουν. Το 2012 έτσι όπως πάνε τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, προβλέπεται χειρότερο από το 2011...



Τα οικονομικά βιβλία των ασφαλιστικών ταμείων έμειναν ανοιχτά μετά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας θα κλείσουν με νέα μέτρα τον Ιανουάριο, εκτός και αν στις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου συντελεστεί κάποιο θαύμα. Από την πρώτη ανάγνωση πάντως διαπιστώθηκε ότι ο στόχος να εμφανίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πλεόνασμα φέτος, γύρω στο 1 δισ. ευρώ δεν επιτυγχάνεται. Το ΙΚΑ που είχε πρόβλεψη για πλεόνασμα 678 εκατ. ευρώ εμφανίζει έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλότερων εσόδων από εισφορές και τον συμψηφισμό των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ.


Η υστέρηση εισφορών, λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας και των χαμηλότερων αμοιβών που συμπιέζουν τις εισφορές, υπολογίζεται σε ταμειακή βάση γύρω στο 15% με αυξητική τάση και λογιστικά γύρω στο 10%. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι και η ποσοστιαία υποχώρηση των εσόδων του ΟΑΕΕ, ενώ και στο Δημόσιο, οι συνεχείς περικοπές έχουν επιφέρει μείωση των εσόδων που δεν αποκλείεται να κλείσει πάνω από 10% στο τέλος του 2011. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στον ΟΓΑ, καθώς οι αγρότες κατεβαίνουν στην χαμηλότερη κλίμακα κάλυψης, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Οργανισμού στο δεκάμηνο να είναι μειωμένα ταμειακά γύρω στο 40%.


Η βαθιά κατάψυξη στην οποία βρίσκεται η οικονομία άλλαξε τις προβλέψεις του κοινωνικού προϋπολογισμού δύο φορές το 2011 και όπως φαίνεται θα αλλάξει προς το χειρότερο και τις προβλέψεις του 2012 πριν έλθει. Η ύφεση εκτιμήθηκε του χρόνου στο 2,5%. Η τρόικα ωστόσο ζήτησε στοιχεία με παραδοχή ότι θα είναι 3%. Η αναθεώρηση αυτή όμως σημαίνει υψηλότερη ανεργία, λιγότερες εισφορές και παράλληλα μεγαλύτερες δαπάνες κοινωνικής προστασίας των ανέργων. Εντούτοις, δεν δόθηκε το παραμικρό περιθώριο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για αύξηση του προϋπολογισμού.


Ταυτόχρονα συνεχίστηκε η πίεση για περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% που δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί αποκλειστικά από το σύστημα ασφάλισης, στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα ταμεία.


Η τρόικα επιμένει ότι το ασφαλιστικό μπορεί να αντέξει εφόσον περιοριστεί δραστικά η αδήλωτη εργασία και αυξηθεί η ροή των βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών των τελευταίων ετών. Με τις εκτιμήσεις των επιτηρητών η σταδιακή αντιμετώπιση αυτών των ανοιχτών πληγών μπορεί να φέρει στο σύστημα έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ το 2012 και διπλάσια τα επόμενα χρόνια της επιτήρησης.


Τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση; Με τα σημερινά δεδομένα τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα βγάλουν τους πρώτους έξι μήνες. Τα στοιχεία Νοεμβρίου μετά την νέα παρακράτηση στις συντάξεις φαίνεται ότι κινούνται κοντά στο στόχο και δεδομένων των τεράστιων περικοπών και των παρακρατήσεων θα καταφέρει το σύστημα να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ.


Στο σκέλος της επικουρικής ασφάλισης ξεκαθαρίστηκε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί η ρύθμιση για την ενοποίηση όλων των επικουρικών σε ένα με μείωση των συντάξεων από 10 έως και 40%. Μεσοσταθμικά η εξοικονόμηση υπολογίζεται από 13 έως και 15% όμως, και η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ και θα συμπεριληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναμένεται να κατατεθεί αύριο-μεθαύριο.


Στον ΕΟΠΠΥ, τον νέο οργανισμό υγείας, που όπως φαίνεται δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πλήρως από την 1η Ιανουαρίου, οι εκκρεμότητες με τους συμβεβλημένους γιατρούς των ταμείων θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: