Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ

Ρυθμοί κατρακύλας !  Στο -6,9% το εννιάμηνο..
Κι όμως εξακολουθούν να μας σώζουν !!


Σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη υποχωρούν οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας, συνολικά και του παραγόμενου ΑΕΠ, 

σε μια εξέλιξη που έρχεται να διαψεύσει όλες τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τόσο για το εύρος όσο και για τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.



Σύμφωνα με τα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία, η κατρακύλα του ΑΕΠ για το 9μηνο (Γενάρη με Σεπτέμβρη) του 2011 ανέβασε ρυθμό στο 6,9%, ενώ για το γ' τρίμηνο -που παραδοσιακά θεωρείται το «καλύτερο» κάθε χρονιάς- η καταγραφόμενη πτώση φτάνει στο 5%.


Η Κομισιόν στις πολύ πρόσφατες «προβλέψεις» της έβλεπε την πτώση για το 12μηνο του 2011 μόλις στο 5,5%. Πέρυσι, οι φωστήρες των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών μαζί και η τότε κυβέρνησή του ευαγγελίζονταν τους ρυθμούς «ανάπτυξης» για το 2011.


Σύμφωνα με τα «αναθεωρημένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ρυθμοί πτώσης εντατικοποιήθηκαν ως εξής: 2008: -0,2%, 2009: -3,2%, 2010: -3,5%, σωρευτικά δηλαδή στην τριετία 2008-2010 η κατρακύλα έφτασε στο 6,9%, ποσοστό που διπλιάζεται από την φετινή εξέλιξη, φτάνοντας το 13,8%. Για το γ' τρίμηνο του 2011 η καταναλωτική δαπάνη καταγράφει πτώση 5,1%, ενώ ο «σχηματισμός παγίου κεφαλαίου» (επενδύσεις) βυθίστηκε σε ποσοστό 15,2%.


Με αναιμικούς ρυθμούς εξελίσσεται το ΑΕΠ τόσο στα 27 κράτη της ΕΕ όσο και στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ), οι ρυθμοί ενίσχυσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης εμφανίζονται στο 1,4% (γ' τρίμηνο) από 1,7% (β' τρίμηνο) και 2,4% (α' τρίμηνο), επανεμφανίζονται, δηλαδή, οι ρυθμοί «κόπωσης». Η Κομισιόν, στις «φθινοπωρινές προβλέψεις» διαπιστώνει ότι η «ανάπτυξη έχει σταματήσει στην Ευρώπη και υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης», ακόμη ότι «ουδεμία βελτίωση προβλέπεται για την κατάσταση της ανεργίας συνολικά στην ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: