Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ... ΑΡΧΕΙΟ Η «ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ»

Οι κλειστές στροφές του Σαμαρά..


Οι πιέσεις από Ευρώπη, οι εσωκομματικές έριδες, αλλά και οι μετρήσεις των γκάλοπ οδήγησαν τον πρόεδρο της ΝΔ να εγκαταλείψει την «αντιμνημονιακή μάχη», που ξεκίνησε δυναμικά πριν από ενάμιση χρόνο
Ο Αντ. Σαμαράς στο εσωτερικό θα συνεχίσει τις αντιπολιτευτικές «κορώνες» και τις επιθέσεις στον Γ. Παπανδρέου. Στο εξωτερικό, ωστόσο, όπως διεφάνη και από τα όσα είπε στην τελευταία σύνοδο κορυφής του
Ο Αντ. Σαμαράς στο εσωτερικό θα συνεχίσει τις αντιπολιτευτικές «κορώνες» και τις επιθέσεις στον Γ. Παπανδρέου. Στο εξωτερικό, ωστόσο, όπως διεφάνη και από τα όσα είπε στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, αναμένεται να είναι πιο προσεκτικός και σίγουρα πιο ήπιος στην κριτική του για τη νέα δανειακή σύμβαση

Την επιλογή να κάνει τώρα τη «στροφή» και να προσγειώσει, ανώμαλα, εκείνους (εντός και εκτός ΝΔ) που είχαν υψηλές προσδοκίες περί αλλαγής όρων του μνημονίου, περιορισμού των περικοπών και... επιστροφής χρημάτων, έκανε ο κ. Αντ. Σαμαράς, διαγράφοντας από το πολιτικό του λεξιλόγιο τις λέξεις «επαναδιαπραγμάτευση» και «τροποποίηση».



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ξεκίνησε δυναμικά πριν από ενάμιση χρόνο, θεωρώντας ότι η μάχη με τους δανειστές της χώρας και με την Ευρώπη συνολικά θα του «βγει» εκλογικά, αντελήφθη μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις (νέα δανειακή σύμβαση, έκτη δόση, κυβέρνηση Παπαδήμου) ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, εάν υιοθετούσε μέχρι τέλους τη «σκληρή γραμμή».


Η σύγκρουσή του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους ηγέτες των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της ΕΕ αλλά και με ένα σοβαρό τμήμα των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, που αντιμετωπίζουν πιο ρεαλιστικά το πρόβλημα της χώρας, θα οδηγούσε πιθανότατα στη συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ και στην περιχαράκωση του ίδιου.


Οι έρευνες
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις έρευνες, που υπήρξαν τους τελευταίους 18 μήνες, η ΝΔ -παρά την τεράστια κυβερνητική φθορά- δεν μπορούσε να υπερβεί το όριο του 22%. Αυτό, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έφτασαν στα χέρια του κ. Σαμαρά, συνέβαινε, διότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος θεωρούσε ανεδαφικές τις προτάσεις του και τον ταύτιζαν με έναν ηγέτη κόμματος διαμαρτυρίας περισσότερο και όχι κόμματος εξουσίας...


Το σημείο μηδέν
Οι λόγοι της «στροφής» Σαμαρά είναι οι εξής:


1. Οι πιέσεις από την Ευρώπη. Ειδικά το θέμα με τη δεύτερη επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και η επιμονή των Γερμανών να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αποτέλεσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «σημείο-μηδέν», όπου έπρεπε να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την πορεία όχι μόνο της ΝΔ αλλά και της χώρας συνολικά.


2. Οι εσωκομματικές έριδες. Ο κ. Σαμαράς αντελήφθη ότι εάν επέμενε στη «σκληρή γραμμή», θα έχανε ένα τμήμα των βουλευτών του, που ζητούσαν μεγαλύτερη συναίνεση και περισσότερη μετριοπάθεια.


3. Οι μετρήσεις, που έδειχναν ότι οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι - κεντροδεξιοί» αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τη «γραμμή» περί αλλαγής των όρων του μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευσης κ.λπ.


Σε ό,τι αφορά την τακτική του από εδώ και πέρα, είναι βέβαιον ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει στο εσωτερικό τις αντιπολιτευτικές «κορώνες», επιτιθέμενος προσωπικά στον κ. Γ. Παπανδρέου.


Στο εξωτερικό, ωστόσο, όπως διεφάνη και από τα όσα είπε στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, θα είναι πιο προσεκτικός και σίγουρα πιο ήπιος στην κριτική του για τη νέα δανειακή σύμβαση.


Η απογείωση και η... προσγείωση


4 ΜΑΪΟΥ 2010
«Η Ελλάδα χρειάζεται δυνάμεις που σε κρίσιμες στιγμές ξέρουν να αντιστέκονται σε πιέσεις»


24 ΜΑΪΟΥ 2011
«Στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω»


17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
«Η επαναδιαπραγμάτευση είναι ρεαλιστική»


25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011
«Βάσει των στοιχείων από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος»


8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
«Συμφωνούμε πλήρως με τους στόχους του Προγράμματος, με τα βασικά εργαλεία του και με το χρονοδιάγραμμα. Αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάκαμψη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: