Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πρώτα το όνομα, μετά η ένταξη, λένε στα Σκόπια οι ΥΠΕΞ των «27»

Παραβιάσθηκε η συμφωνία κλειδί του Ανδρέα Παπανδρέου για μια επωφελή ονομασία και αντί της Κινεζομαϊμούς τιμωρήθηκε η Ελλάδα..


Την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την ονομασία θέτουν ως προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πρόκειται για μία ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις εξέλιξη, που ήλθε λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, βάζοντας εμπόδια στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.


Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη Προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010. Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.



Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι το κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού, Σταύρου Δήμα, με τους ομολόγους του ήταν γενικά θετικό. Σημειώσαν, ωστόσο, ότι υπήρξαν εταίροι που επιχείρησαν να συνδέσουν το θέμα της Απόφασης της Χάγης με τις συζητήσεις στην Ε.Ε.

Τι προέβλεπε η ενδιάμεση συμφωνία:
Τον σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων.
Την υποχρέωση από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ)».
Η πΓΔΜ θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή του συμβόλου (με τον Ήλιο της Βεργίνας) που υπάρχει στη σημαία της και να σχεδιάσει μια νέα σημαία.
Η πΓΔΜ θα πρέπει να σταματήσει την έκδοση και να διακηρύξει τηv άμεση αλλαγή του νέου χαρτονομίσματος με την απεικόνιση του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.
Η πΓΔΜ θα πρέπει να διακηρύξει ότι η ερμηνεία των επίμαχων άρθρων στο Σύνταγμά της δεν ερμηνεύονται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους αλλά ούτε και ως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα βάση του άρθρου 11, να αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με ονομασία διαφορετική από της πΓΔΜ (FYROM).
Άρση του ελληνικού εμπάργκο. (Το ελληνικό εμπάργκο επέφερε ζημιά 1,5 δις. δολαρίων στην οικονομία της πΓΔΜ . Τα διυλιστήρια και τα χαλυβουργεία διέκοψαν τη λειτουργία τους, επειδή δεν μπορούσαν να ανεφοδιαστούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης . Από τότε μέχρι σήμερα όλοι, ακόμη και οι ίδιοι οι σλάβοι κάτοικοι της πΓΔΜ-(σλαβομακεδόνες), συμφωνούν ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να αναπνεύσει οικονομικά χωρίς την Ελλάδα).
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: