Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η διχασμένη διακυβερνητική συμφωνία των 17 του ευρώ

«Κράτη που δεν έχουν ούτε φίλους ούτε προσανατολισμό, βρίσκονται σε κίνδυνο» 
Charles De Gaulle.


Από το Στυξ..
Μετά από δέκα ώρες διαβουλεύσεων, που δεν στάθηκαν ικανές να πείσουν τον ευρωσκεπτικιστή Κάμερον, η Ευρωχώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο χωρίς την Βρετανία. Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη, Γερμανία, Γαλλία και ακόμα 21 χώρες της ΕΕ αποδέχτηκαν μια νέα συμφωνία που περιέχει στενότερη επιτήρηση στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Βρετανία, αποφάσισε να μείνει εκτός ενώ Σουηδία Τσεχία και Ουγγαρία, επιθυμούν να ενημερώσουν πρώτα τα εθνικά τους κοινοβούλια, πριν αποδεχτούν τη νέα Ένωση μέσα στην Ένωση.
Έτσι –όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί (CNN) – τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας θα πετά πέτρες απ’ έξω. Η νέα συνθήκη που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη νομική ισχύ της, μπορεί όμως να λειτουργήσει;

Πολλοί αμφιβάλλουν ακόμα αν και πώς η "euro-plus" zone, θα διαθέτει πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συντονίζει την οικονομική πολιτική, ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο – σύμφωνα με την γερμανική άποψη- θα διαβεβαιώνει ότι οι εταίροι έχουν ισολογισμένους προϋπολογισμούς.
Όπως έθεσε το ζήτημα ο Jean-Claude Juncker, επικεφαλής του Euro Group και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, «οι 17 της ευρωζώνης ήταν έτοιμοι να συμφωνούσαν στις αλλαγές της ευρωπαϊκής συνθήκης ακόμα και χωρίς τους άλλους 10». Και το έκαναν χωρίς τον έναν.
Στις Βρυξέλες λοιπόν, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μια νέα οικονομική ένωση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτή τη φορά. Η νέα συνθήκη, την μητρότητα της οποία έχει η Μέρκελ με νονό τον Σαρκοζί, καθιστά κάποιες χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας - Β΄κατηγορίας μέλη, παρ’ όλο που βρετανός υπουργός Εξωτερικών Χαίηγκ με δήλωσήτ ου στο ΒΒC, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι: «Η Βρετανία θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική και οικονομική πολιτική της ΕΕ, παραμένοντας πλήρες και ενεργό μέλος της, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματά της».
Πάντως, Ουγγαρία, Τσεχία και Σουηδία προτίθενται να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στη δημοσιονομική ένωση, αφού λάβουν προηγουμένως το πράσινο φως των εθνικών τους κοινοβουλίων.
Η συμφωνία προβλέπει, τουλάχιστον για τις χώρες της ευρωζώνης, τη θεσμοθέτηση «χρεόφρενου» και αυτόματες κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Η Κομισιόν θα ορίσει τις βασικές αρχές του «χρεόφρενου» ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο εθνικό δίκαιο. Οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν στα ελλείμματα θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. (Ως εδώ η ομοφωνία). Η Κομισιόν τέλος θα ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.
Μελλοντικά οι αποφάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας δεν θα λαμβάνονται πλέον με την αρχή της ομοφωνίας, αλλά με ειδική πλειοψηφία 85 % προκειμένου να επισπεύδεται η λήψη αποφάσεων και οι μικρότερες χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα να τις μπλοκάρουν.
Ουσιαστικά οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15 %.
Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια άμεση απάντηση στην κρίση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους έως και 200 δις. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης θα διαθέσουν τα εν λόγω κεφάλαια στο ΔΝΤ το οποίο θα χρηματοδοτεί στη συνέχεια προγράμματα στήριξης ευρωπαϊκών χωρών. Οι τελικές αποφάσεις γι’ αυτό το ζήτημα όμως, αναμένεται να ληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.


(AFP / DPA / Εconomist/ Der Spiegel/ CNN)


Σημείωση στυξ: Από το νέο χρόνο η ΕΕ καλωσορίζει την Κροατία. Χώρα που πρωτοστάτησε στη διάλυση μιας άλλης Ομοσπονδίας –της Γιουγκοσλαβικής και ασμένως θέλησε να ενταχθεί σε μιαν άλλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: