Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ιχθυοκαλλιέργειες: Όλα καλά αλλά..

Δίνουν τροφή για μαμούθ ιχθυοκαλλιέργειες..


Εγκαταστάσεις-μαμούθ ιχθυοκαλλιεργειών αφήνει περιθώριο ν' αναπτυχθούν σε έκταση έως 100 στρεμμάτων, και μάλιστα χωρίς περιορισμό δυναμικότητας για την ιχθυοφόρτιση, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες, που υπογράφτηκε ουσιαστικά στο παρά 5' της λήξης της κυβέρνησης Παπανδρέου.


Η κοινή υπουργική απόφαση θέτει φραγμούς και βάζει μια σειρά από κανόνες στο χωροταξικό μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά νερά. Ομως, με δεδομένη την κυβερνητική πρεμούρα για επενδύσεις τύπου fast-track, αφήνει πεδίο δόξης λαμπρόν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις-τέρατα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των ελληνικών υδάτινων οικοσυστημάτων.


Η Ελλάδα είναι Νο1 παραγωγός χώρα παγκοσμίως σε τσιπούρα και λαβράκι, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου! Πρωταθλήτρια σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου έρχεται η Αιτωλοακαρνανία, ακολουθεί η Θεσπρωτία και έπεται η Αργολίδα.



Οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα κατά 70%-80% και αποτελούν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς πόρους της χώρας μας, μολονότι επί Γ.Α. Παπανδρέου η Γενική Διεύθυνση Αλιείας περιφερόταν από υπουργείο σε υπουργείο, μολονότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων του Δημοσίου, η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και η Ν.Δ. έχουν ζητήσει επανειλημμένα να επανέλθει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι τα προγράμματα έχουν βαλτώσει.


Για έναν απ' τους πιο αισιόδοξους τομείς της οικονομίας μας, το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν καθοριστεί οργανωμένες ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ασάφειες στο καθεστώς αδειοδότησης, οι ιχθυοκαλλιεργητές να έρχονται σχεδόν μόνιμα σε διένεξη με τους ψαράδες και τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς,
να δημιουργεί όπου θέλει ο καθένας τη μονάδα του ή ν' αναμένει στο ακουστικό του για να την αδειοδοτήσουν, κι άλλα ελληνικά και μη εξαιρετέα.


Με κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Αρ.Φ. 2505 τ.Β. 4-11-2011), χωροθετούνται τελικά υδατοκαλλιεργητικές ζώνες, στις οποίες μπορούν να ιδρύονται, να λειτουργούν ή να επεκτείνονται υπό προϋποθέσεις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, οστρακοκαλλιεργειών και ιχθυογεννητικοί σταθμοί. Σ' αυτές προβλέπεται η συγκρότηση νομικών προσώπων με την επωνυμία Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: