Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Παιχνίδια εξουσίας


Κυρίαρχος του παιχνιδιού σε εσωκομματικό επίπεδο επιχειρεί να παραμείνει ο Γ. Παπανδρέου, και μέσω της χθεσινής σύσκεψης, που συγκάλεσε ο ίδιος, των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση προσπάθησε εμφανώς να καταστήσει εαυτόν ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων.


Υπουργικό και χθες Υπουργικό και χθες Ετσι, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου προτάσσοντας ως δικαιολογία τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του. Συνάντησε ωστόσο οξύτατες αντιδράσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο αλλά και από τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο που ζήτησαν μετ' επιτάσεως το πάγωμα οποιασδήποτε τέτοιας συζήτησης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα δυναμίτιζε το κλίμα συναίνεσης που έχει δημιουργηθεί και θα δημιουργούσε αναταραχή σε μια περίοδο που απαιτείται σύμπλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων.



Ανάλογο ήταν και το πνεύμα της τοποθέτησης του κ. Λοβέρδου, ο οποίος σημείωσε ότι είναι αδύνατο να τεθεί τέτοιο ζήτημα σε αυτή τη συγκυρία.


Τελικώς, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης σε ρόλο ισορροπιστή πρότεινε να ανοίξει διάλογος γύρω από το θέμα για το οποίο θα καταθέσουν τις απόψεις τους και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.


Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς του κόμματός του να στηρίξουν την κυβέρνηση με συντεταγμένο τρόπο, αλλά και τον Λουκά Παπαδήμο που έχει αναλάβει πολύ δύσκολες ευθύνες.


Αφησε μάλιστα να εννοηθεί σε αντίθεση με τον Αντ. Σαμαρά ότι η προκαθορισμένη ημερομηνία των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να είναι δεσμευτική καθώς, όπως είπε, δεν πρέπει να μπούμε στη δίνη του προεκλογικού αγώνα μέχρι να έχουμε ολοκληρώσει με ασφάλεια αυτά τα οποία έχουμε κερδίσει.


Μαζί του συμφώνησε ο Δ. Ρέππας παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια πλήρης κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση προθάλαμος για ειδικούς σκοπούς, όπως θέλει να την παρουσιάζει ο Αντ. Σαμαράς, ενώ τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού εξήρε και η Αννα Διαμαντοπούλου, που ζήτησε να διατηρηθεί το καλό κλίμα μεταξύ των υπουργών.


Ο Ευάγγ. Βενιζέλος από την πλευρά του επιδοκίμασε τη στάση τού κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός παραχώρησε τη θέση του. Επιβράβευσε όμως ταυτόχρονα και τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος άλλαξε τις θέσεις του.


Τέλος, άλλοι υπουργοί όπως οι Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Χρ. Παπουτσής διατύπωσαν την άποψη ότι δεν πρέπει να μείνουν στα συρτάρια τα νομοσχέδια που είχαν καταρτιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ετεροι συνάδελφοί τους αντέτειναν όμως ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί η νέα κυβέρνηση με ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: