Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η γη από ψηλά

ΣΟΦΙΑ.-- Πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας έχει χαρακτηριστεί η σημερινή από τα συνδικάτα της Βουλγαρίας που διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο στη Σόφια ενάντια στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που προβλέπει αύξηση κατά ένα χρόνο από το 2012,
καθώς και αύξηση των απαιτούμενων χρόνων εργασίας για συνταξιοδότηση.


Στη διαμαρτυρία θα πάρουν μέρος αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο οργανισμό «Βουλγαρικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι» (BDJ) που αντιδρούν στα σχέδια «εξυγίανσης» της διοίκησης, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν την απόλυση 2.000 από τους 13.000 εργαζόμενους, τη μείωση της λειτουργίας των αμαξοστοιχιών από το Γενάρη του 2012, το «πάγωμα» των μισθών, καθώς και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 9-15%.



ΟΣΛΟ.-- Από παρανοϊκή σχιζοφρένεια διέγνωσαν πως πάσχει ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ οι διορισθέντες από τη νορβηγική δικαιοσύνη ψυχίατροι, κάτι που συνεπάγεται πιθανά πως θα αποφύγει τη φυλάκιση και θα εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Υπενθυμίζεται πως ο φασίστας, ρατσιστής και αντικομμουνιστής Μπρέιβικ διεξήγαγε διπλή επίθεση στο κέντρο του Οσλο και το νησί Οτόγια τον Ιούλιο με 77 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.


ΚΑΪΡΟ.-- Συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα χτες η διαδικασία ψηφοφορίας στις εννιά από τις συνολικά 27 εκλογικές περιφέρειες της Αιγύπτου, για το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, η συμμετοχή σε αυτήν την πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών (καθώς θα ακολουθήσουν άλλες δύο και η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 11 Γενάρη) αναμένεται να φτάσει στο 70%, δηλαδή αρκετά υψηλότερη από ό,τι την περίοδο Μουμπάρακ, αλλά όχι καθολική καθώς σημαντικό τμήμα του πληθυσμού μποϊκοτάρει τη διαδικασία λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που διατηρεί ο στρατός.


ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι κρατούνται ακόμη από τις, σχετικά εκτός ελέγχου, δυνάμεις της «νέας λιβυκής ηγεσίας» και η παραβίαση των δικαιωμάτων τους, τα βασανιστήρια και η κακοποίηση είναι πολύ διαδεδομένα φαινόμενα. Αυτό υποστηρίζει σχετική έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες. Εκπρόσωποι της νέας «ηγεσίας» παραδέχτηκαν ότι υπάρχει μια μικρή δόση αλήθειας στις καταγγελίες αυτές, αλλά διέψευσαν ότι αποτελούν την κυρίαρχη κατάσταση.


ΡΑΜΠΑΤ.-- Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πιθανότατα συνεργασίας, έλαβε, χτες, από τον βασιλιά Μουχάμαντ τον 6ο, ο ΓΓ του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (της πολιτικής έκφρασης των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» του Μαρόκου) Αμπντελιλάχ Μπενκιράνε. Το κόμμα αναδείχτηκε πρώτο στις εκλογές της Παρασκευής, εξασφαλίζοντας 107 από τις συνολικά 395 έδρες του κοινοβουλίου. Παρά τις «μεταρρυθμίσεις» που εισήγαγε ο βασιλιάς, επιδιώκοντας να «προλάβει» τυχόν κοινωνικές αναταραχές ανάλογες με αυτές στις γειτονικές βορειοαφρικανικές χώρες (εξού και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που το συγκεκριμένο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία), στις εκλογές ψήφισαν τα 6 από τα 21 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε σοβαρό».


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «American Airlines», η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία χτες σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στη Γερμανία η εκτυπωτική εταιρεία «Manroland».


ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε απεργιακή κινητοποίηση στο δημόσιο τομέα της Βρετανίας, ενάντια στις συνεχιζόμενες περικοπές, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τις απολύσεις και την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, καλεί σήμερα η συνομοσπονδία των βρετανικών συνδικάτων (TUC).

Δεν υπάρχουν σχόλια: