Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι άλλοι με μια ματιά

Μετά την 6η δόση
Οι προσδοκίες δικαιώθηκαν και το Eurogroup ενέκρινε επιτέλους την εκταμίευση της πολύπαθης 6ης δόσης. Είναι ένα γεγονός που από τη μία σημαίνει ότι θα καταβληθούν μισθοί, δώρα και συντάξεις για τις γιορτές, αλλά από την άλλη αποτελεί την ηχηρότερη δυνατή προειδοποίηση ότι τα περιθώρια για υστερήσεις και καθυστερήσεις έχουν εξαντληθεί, και άρα θα πρέπει από εδώ και πέρα να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας.
Μέχρι τώρα δεν αποδειχθήκαμε όσο συνεπείς θα έπρεπε. Κι αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει επανειλημμένως σε πρόσθετα και οδυνηρά μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και ειδικότερα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ


Αδικαιολόγητη εμμονή
Αδικαιολόγητη είναι η εμμονή ορισμένων με την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών στις 19
Φεβρουαρίου. Δεν αντιλαμβάνονται άραγε το απίστευτα ασταθές και γεμάτο κινδύνους ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θέλουν την Ελλάδα να εμπλέκεται σε μια εκρηκτική προεκλογική περίοδο; Ή μήπως νιώθουν τόσο υπερεπαρκείς και πανέτοιμοι να κυβερνήσουν μια χώρα που καταρρέει; Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και προ πάντων όχι προσωπικοί ή κομματικοί εγωισμοί αυτήν τη στιγμή. Προφανώς η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ένα σχήμα εκτάκτου ανάγκης και περιορισμένου χρόνου. Η εμμονή, όμως, σε μια ημερομηνία, που προϋποθέτει ότι η Βουλή θα μείνει ανοιχτή για λιγότερο από ένα μήνα, δεν δικαιολογείται και μάλλον δεν συμβαδίζει με την αγωνία ενός λαού που θέλει να δει πώς θα επιβιώσει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας του τόπου.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απεργία με ευρωπαϊκή εμβέλεια
Η κυβέρνηση Παπαδήμου λειτουργεί ως ρομπότ! Με προδιαγεγραμμένους στόχους δεν αποκλίνει ακόμη κι αν προκαλεί την κοινωνική απόγνωση -με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις - εφεδρείες, με ανέργους που θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, με τους νεόπτωχους να κατακλύζουν τον δημόσιο χώρο.
Η γενική απεργία έχει άμεση πολιτική διάσταση. Αποδεικνύει ότι και η νέα κυβέρνηση είναι κοινωνικά απονομιμοποιημένη. Ότι η κοινωνία δεν χάφτει τους εκβιασμούς του τύπου "Μνημόνιο ή έξοδος απ' το ευρώ". Ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν υπνωτίζονται ούτε υποτάσσονται από τον ευρω-επαρχιωτισμό, σύμφωνα με τον οποίο η κρίση που ζουν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ριζική αλλαγή του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού πλαισίου που ανακυκλώνει την κρίση.
Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: