Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η αναδιοργάνωση φέρνει απολύσεις

Παπαδημιοπαπάρες: Αναδιοργάνωση βαφτίζουν την κοινωνική σφαγή..
200000 υπάλληλοι εκτός δουλιάς και ζωής!


Η ανακατανομή, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, θα επηρεάσει 200.000 δημοσίους υπαλλήλους
Σε έξοδο από τον στενό δημόσιο τομέα θα οδηγηθούν έως το τέλος του έτους χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ μεγάλος αριθμός του μόνιμου προσωπικού θα μετακινηθεί άμεσα σε άλλες υπηρεσίες από αυτές όπου απασχολείται.


Πρόκειται για διαδικασία που αναμένεται να επηρεάσει περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους.


Το χρονοδιάγραμμα για την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και την ανακατανομή των οργανικών θέσεων καθορίζεται με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις.


Στην πρώτη φάση, οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο θα κληθούν έως τις 25 Νοεμβρίου να ετοιμάσουν εισηγήσεις σχετικά με τις υπηρεσιακές μονάδες χωρίς αντικείμενο και τις θέσεις που πρέπει να ανακατανεμηθούν στο σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου ή των εποπτευόμενων Νομικών
Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).Εως τις 28 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποστείλει τα στοιχεία των εισηγήσεων αυτών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ετοιμαστούν υπουργικές αποφάσεις.


Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα «ανακατανέμονται οργανικές θέσεις μεταξύ όλων των υπηρεσιακών μονάδων του υπουργείου, περιλαμβανομένων των αυτοτελών υπηρεσιών του και των ΝΠΔΔ με βάση τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί».


Παράλληλα, θα «προσδιορίζονται κατά κατηγορία και κλάδο οι τυχόν πλεονάζουσες οργανικές θέσεις προσωπικού, δηλαδή θέσεις που δεν είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου και των ΝΠΔΔ που εποπτεύουν».


Ο κίνδυνος απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έρχεται με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου. Θα διερευνηθεί αρχικώς κατά πόσο οι πλεονάζουσες οργανικές θέσεις, που προέκυψαν από την πρώτη φάση, μπορούν να καλύψουν κενά σε άλλα υπουργεία και οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.


Ωστόσο με τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις - όπως ορίζεται στην εγκύκλιο -, εφόσον για το πλεονάζον προσωπικό «προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επί μέρους υπουργεία και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν όσον αφορά τις συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, τότε οι θέσεις αυτές καταργούνται».


Στην πράξη η κατάργηση των θέσεων συνιστά άρση της μονιμότητας και ανοίγει τον δρόμο για την απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων. Ενδεικτικό είναι ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε για πιθανή υπαγωγή των πλεοναζόντων υπαλλήλων στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.


Την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου περιλαμβάνει η τρίτη φάση, όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο. Εως το τέλος του έτους κάθε υπουργείο θα πρέπει να εκδώσει αποφάσεις για τις μονάδες που θα αξιολογηθούν εντός του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: