Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οργή πάθος ορμή κατά των χαρατσιών..

Νέες νίκες πολιτών και φορέων ενάντια στο χαράτσι


Με πάθος, ορμή, αλλά και αισιοδοξία για την τελική έκβαση χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα οργανώνονται και κινητοποιούνται προκειμένου να καταπέσει μεθαύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας το επαίσχυντο χαράτσι που έχει επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, τρεις νέες δικαστικές αποφάσεις σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Αλεξανδρούπολη δικαίωσαν πολίτες και με προσωρινές διαταγές απαγόρευσαν στη ΔΕΗ να τους κόψει το ρεύμα μέχρι την εκδίκαση των κύριων προσφυγών.


Αναβρασμός επικρατεί στις γειτονιές της Αθήνας όπου οι πρωτοβουλίες κατοίκων πολλαπλασιάζονται. Καθημερινά οργανώνονται εκδηλώσεις και ενημερωτικές συζητήσεις, στις οποίες η συμμετοχή είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, ενώ ομάδες πολιτών αναλαμβάνουν να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια στις εισόδους των σταθμών του μετρό.



Πέρα όμως από τις κινητοποιήσεις σε επίπεδο γειτονιάς, σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες των φορέων. Ο δήμος της Πάτρας, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολική συσκότιση το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Η συσκότιση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 10, ενώ στις 7.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου. Από την πλευρά του, ο εμπορικός σύλλογος της πόλης καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα φώτα για μία ώρα και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με κεριά.


Το μεγάλο ραντεβού βέβαια έχει δοθεί για το πρωί της Παρασκευής έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47) όπου θα συναντηθούν φορείς και κινήσεις πολιτών και γειτονιών που αγωνίζονται ενάντια στο αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό μέτρο. Η διαδικασία θα γίνει με το μοντέλο της "πρότυπης δίκης" και αναμένεται να αποτελέσει "πιλότο" για τα δικαστήρια όλης της χώρας. Η τελική απόφαση αναμένεται εντός ενός μήνα.


Όσον αφορά την απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, ο πολίτης που προσέφυγε είχε νομικό παραστάτη του τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Ο συνήγορός του Αποστόλης Οικονόμου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Βασική αρχή του κράτους δικαίου είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η αξία της ανθρώπινης υγείας και η ασφάλεια της ζωής τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η αποφυγή της διακοπής της ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε εκείνους που λόγω οικονομικής τους αδυναμίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: