Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Το Βερολίνο ΕΚΒΙΑΖΕΙ με σενάρια χρεοκοπίας

Θα πεινάσετε πρώτοι εσείς Βησιγότθοι και το ξέρετε..χώρια που οι ιθαγενείς δωσίλογοί σας θα νιώσουν καυτή στα πλευρά τους την ανάσα μας..


Θορυβημένοι οι Γερμανοί εν όψει των εκδηλώσεων για το ιστορικό Πολυτεχνείο οι οποίες αναμένονται σε μεγαλειώδη συλαλλητήρια, εξακολουθούν τους Schikane (εκβιασμούς) τους, με προφανή στόχο την συνηγορία στην κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου, 
 γνωρίζοντας καλά πως. 

" Ρητά και κατηγορηματικά η συνθήκη του Μάαστριχτ απαγορεύρει σε χώρα της Ευρωζώνης ακόμη και την οικειοθελή αποχώρησή της! 

Για τον λόγο αυτό και οι πιέσεις έχουν πάρει την μορφή διαρροών από το υπουργείο οικονομικών προς το Σπήγγελ. 

Τι γράφει; 
Πως τάχα το υπουργείο έχει σχέδια προετοιμασίας εξόδου της απο το Ευρώ,

σε περίπτωση που η χώρα μας και η νέα κυβέρνηση δεν πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Δεν τους τα ξεπουλήσουν όλα δηλαδή..


Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Σπίγκελ» χρησιμοποιείται από το υπουργείο που διευθύνει ο κ. Σόιμπλε για να ασκηθούν οι σχετικές πιέσεις.


Ετσι και τώρα, παρουσιάζονται τα πλάνα που υπάρχουν στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, με πιθανό στόχο να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα.


Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τέτοια σχέδια, αν και σημείωσε ότι το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» έχει «στοιχεία σπέκουλας».



Το γερμανικό περιοδικό, στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα και ήδη είχε υπάρξει προδημοσίευσή του από το βράδυ του Σαββάτου, υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του τρία σχέδια που έχουν συντάξει στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και αναφέρονται στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους οικονομικούς της στόχους.


Το πρώτο σενάριο υποστηρίζει ότι οι συνέπειες δεν θα είναι και τόσο αρνητικές από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μετά τις πρώτες αναταράξεις, η ευρωζώνη πιθανώς θα ενισχυθεί, καθώς θα λείψει ο αδύναμος κρίκος, δηλαδή η Ελλάδα.


Η Ισπανία και η Ιταλία θα είχαν πολλά προβλήματα, αλλά χωρίς «το βάρος της Ελλάδας», οι δύο αυτές χώρες και η ζώνη του ευρώ θα κατάφερναν τελικά να ανταποκριθούν.


Στο δεύτερο σενάριο -που χαρακτηρίζεται και το χειρότερο- η Ισπανία και η Ιταλία, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δέχονται μεγάλες πιέσεις από τις αγορές και το χρέος τους αυξάνεται.


Το EFSF αναγκάζεται να χρηματοδοτήσει τα δύο κράτη με φρέσκο χρήμα, για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Μηχανισμός Στήριξης να ενισχυθεί το γρηγορότερο με 1 τρισ. ευρώ.


Τέλος, υπάρχει και το «χείριστο» -σύμφωνα με το περιοδικό «Σπίγκελ»- σενάριο, το οποίο όμως σημειώνεται ότι είναι για τη γερμανική κυβέρνηση και το λιγότερο πιθανό.


Σε αυτό, μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το νέο νόμισμά της δέχεται δραματική υποτίμηση. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία υπερτερούν. Παρά το «κούρεμα» το δημόσιο χρέος παραμένει σε ευρώ και αυξάνεται.


Οι ελληνικές τράπεζες αποκόπτονται από τις αγορές κεφαλαίων, σημειώνεται μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Πολλές επιχειρήσεις πτωχεύουν και η κατανάλωση καταρρέει.Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση για δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: