Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ξανά και επίμονα στο τραπέζι τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης

Βρίσκουν τώρα ανεξέλεγκτο το χρέος της Ελλάδας..


Οσμή αγοράς Μεσαιωνικών Δουκάτων αναδύει η Ευρωπαϊκή Ένωση εντός της οποίας επιμένει το καθεστώς των ιθαγενών δωσιλόγων να μας διατηρεί.


Με το ένα οικονομικό πριγκιπάτο να στρέφεται δημόσια κατά του άλλου παραμένουν σταθερά στην επικαιρότητα τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μεταξύ τους αντιθέσεις είναι αξεπέραστες.


Η κυβέρνηση της Φινλανδίας εξέφρασε την άποψη ότι τα κράτη της Ευρωζώνης που διαθέτουν την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωζώνη.


Μιλώντας στο εγχώριο δίκτυο MTV3, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η ιδέα που πρότεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνούς Εμπορίου, Αλ. Στουμπ, ότι οι έξι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης οι οποίες τοποθετούνται από τους οίκους αξιολόγησης στη βαθμίδα AAA,
θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν «πυρήνα» της 17μελούς νομισματικής ένωσης,
προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η δημιουργία μιας χωριστής προεδρίας της Ευρωζώνης θα «διεύρυνε το χάσμα» ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ.


Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ανεξέλεγκτο, εμμένοντας ταυτόχρονα στη θέση ότι «η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και παρόμοια περίπτωση δεν υπάρχει στην Ευρώπη».


«Εύχομαι στη νέα ελληνική κυβέρνηση κάθε επιτυχία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει από μόνη της τη βιωσιμότητα του χρέους της», δήλωσε χτες η Α. Μέρκελ,
επισημαίνοντας ότι αυτό επιβάλλει την τάχιστη δυνατή εφαρμογή του «κουρέματος», καθώς και όλων των διαρθρωτικών αλλαγών.


«Για αρκετό διάστημα δεν ήταν ξεκάθαρο ποια είναι η κατάσταση στη χώρα», είπε η ίδια, και κατέληξε: «Η τρόικα πίστευε αρχικά ότι έχει κυρίως πρόβλημα ρευστότητας. Τελικά όμως διαπίστωσε ότι το χρέος της ήταν ανεξέλεγκτο. Χωρίς γενναίο "κούρεμα" δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει βιώσιμο».
(σημασία έχει ποιος κουρεύεται και πόσο αγαπητέ μου..)


Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Ρόσλερ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτώβρη είναι η μόνη δυνατότητα προστασίας της, είπε, ενώ σε ό,τι αφορά στη «βοήθεια» από το EFSF, αυτή θα οδηγήσει «σε μερική απώλεια της κυριαρχίας».


Ο ίδιος διέγνωσε ότι «έτσι εγείρεται πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης», για να συμπληρώσει μόνος του ότι «αυτό μπορεί να αντισταθμισθεί επαρκώς από την επιτυχία της βοήθειας σε οικονομικό επίπεδο». Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι προκειμένου να σωθεί το κεφάλαιο, πέφτει ακόμα και το τελευταίο φύλλο συκής της αστικής δημοκρατίας.


Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, δήλωσε ο Zαν - Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «General Anzeiger» της Βόννης. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%,
ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ δίχως να λαμβάνει υπ’ όψιν του την μονομερή διαγραφή του χρέους μας φυσικά.


Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, το ερώτημα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι «θεωρητικό». Πρόσθεσε ότι η Αθήνα βρίσκεται «σε καλό δρόμο», αλλά «δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ», προαναγγέλλοντας νέα βάρβαρα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: