Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το κούρεμα του μελλοθάνατου...

Από τον Δημήτρη Χρήστου


Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζαμε την οικονομική κρίση αναφερόμενοι κυρίως στα δημόσια οικονομικά. Σταδιακά, καθώς η κυβέρνηση που διαθέτουμε εκτελεί τα συμβόλαια χρεωκοπίας της χώρας και εκποίησης του δημοσίου πλούτου, 
αυτοί μόνον θα επιβιώσουν..
πρωταρχικά στους πιστωτές μας, αλλά και σε όποιον διαθέτει χρήμα, 
αντιλαμβανόμαστε το σκέλος της διάλυσης του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού. 

Η χρεωκοπία της κοινωνίας ακούγεται μέχρι στιγμής κυρίως ως πολιτικός όρος. Τώρα όμως, που μπαίνουμε φουλαριστοί στην πιο άγρια ύφεση της ελληνικής κρίσης, οι ανατροπές που θα γίνουν θα είναι συγκλονιστικές.


ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, έχοντας χάσει έως και τη μισή αγοραστική τους δύναμη (κατά μέσο όρο), 
δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά όχι μόνον τους φόρους που επινοεί το κράτος, 
αλλά και τα δάνεια που έχουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

Η αδυναμία πληρωμών θα δημιουργήσεις τεράστια προβλήματα στις τράπεζες που θα βρεθούν με ακίνητα των οποίων η αξία θα είναι πλέον στο μισό και κάτω και δεν θα μπορούν να πωληθούν. Οι ζημιές θα είναι τόσο μεγάλες και τόσο παρατεταμένες που οι περισσότερες θα κινδυνεύσουν με χρεωκοπία.



ΤΟ ΙΔΙΟ θα συμβεί και στον δημόσιο τομέα. 
Οι φόροι που απαιτούνται δεν υπάρχουν και οι κατασχέσεις στις οποίες μπορεί το κράτος να προχωρήσει σε τίποτα δεν θα αλλάξουν την κατάσταση. 

Παράλληλα, καθώς το διαθέσιμο καταναλωτικά εισόδημα θα τείνει προς το μηδέν, ο τομέας του εμπορίου και των υπηρεσιών θα καταρρεύσει ολοκληρώνοντας την πιο επώδυνη περίπτωση γενικής χρεωκοπίας. 
Από αυτό το σπιράλ της ύφεσης δεν υπάρχει έξοδος με την εφαρμοζόμενη πολιτική των δυνάμεων που εξουσιάζουν πλέον απόλυτα τη χώρα μας.


ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ που ακολουθούν και υπηρετούν, 
αυτό του άγριου νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, όπως το οραματίστηκε ο Μίλτον Φρίντμαν, στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί 10 χρόνια για να βρει κάποια ισορροπία, όπως μας είπε ο χερ Σόιμπλε, 
υπολογίζοντας πως τόσο έκανε να συμβεί αυτό όταν το πείραμα εφαρμόστηκε στη Χιλή και μάλιστα υπό καθεστώς στυγνής δικτατορίας. 

Βεβαίως εδώ δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τόσο. Για τον απλούστατο λόγο ότι η χρεωκοπία θα συμβεί πολύ νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: