Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο Σοβέζο απειλεί τώρα τη Β. Εύβοια


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ


Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος... 
Δεν είναι μόνον οι γερμανικές επιχειρήσεις, που ετοιμάζονται, λέει, για πραγματική επιδρομή στην Ελλάδα της διευρυνόμενης κρίσης.

Για επενδύσεις, βεβαίως, με εξαιρετικά προνομιακούς όρους: σε «ειδικές επενδυτικές ζώνες», όπου αξιώνουν να ισχύει ιδιότυπο (δηλαδή αποικιοκρατικό) φορολογικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό καθεστώς. 

Κατ' εξαίρεση, μάλιστα, όχι μόνον από την ελληνική νομοθεσία (αυτή την αναμορφώνουν οι κυβερνώντες, όπως γουστάρουν) αλλά και από την κοινοτική! Κάτι, που για να το... επιτύχει η κυβέρνηση στηρίζεται περισσότερο στη γερμανική παντοδυναμία στους κόλπ0υς της Ε.Ε. παρά στη γητευτική ευγλωττία του Ευάγγ. Βενιζέλου.
Ειδικό προνομιακό καθεστώς για να επενδύσουν βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν και Ελληνες επιχειρηματίες, που δεν φαίνεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους επειδή η χώρα χειμάζεται αγρίως. Δεν έχουμε, έτσι, δείγματα, όπως της Γαλλίας, όπου 16 μεγαλολεφτάδες πρότειναν να επιβληθεί ειδική εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης. 


Ούτε όπως της Ιταλίας, όπου 24 επιχειρηματίες έσπευσαν αρωγοί στο κράτος. Αντιθέτως, στη δύσμοιρη Ελλάδα του πιο κακοποιού καπιταλισμού (με το όργιο της ατιμώρητης διαπλοκής και της διαφθοράς που γέννησε το χυδαίο νεοπλουτισμό της απληστίας και της επιδεικτικής χλιδής) οι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες έχουν αθεράπευτα εθιστεί να αρπάζουν παρά να συνεισφέρουν στο ετοιμόρροπο κράτος.
Οι πιο αδίστακτοι, μεταξύ αυτών, είναι, αναφίβολα, όσοι κερδοσκοπούν με την κρίση· όσοι εκμεταλλεύονται την ανεργία και την ανέχεια για να εκμαυλίσουν και να εκβιάσουν τοπικές κοινωνίες· όσοι καταδικάζουν τις μελλοντικές γενιές, καταστρέφοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του ευλογημένου τόπου: το φυσικό πλούτο του.
Στη Βόρεια Εύβοια, με το απαράμιλλο και αναξιοποίητο φυσικό κάλλος, οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να πουν «δόξα σοι ο Θεός» και ξανάρχισαν τα «βοήθα Παναγιά μου»...
Πριν από τέσσερα χρόνια, από τις ίδιες στήλες καταγγέλλαμε την απόπειρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (έχει εξαγοράσει κοψοχρονιά 3.800 στρέμματα και τις πρώην μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκαλιστήρη από τη χρεοκοπημένη ΒΙΟΜΑΓΝ) να εγκαταστήσει στο Μαντούδι της ανεργίας μία κατ' εξοχήν ρυπογόνο θερμοηλεκτρική μονάδα με λιθάνθρακα.

Ο κίνδυνος απετράπη με πολύμηνες δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων, όταν συνειδητοποίησαν ότι απειλείται κάθε άλλη βιοποριστική δραστηριότητα (τουρισμός, γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κ.ά.) και κινδυνεύει η υγεία τους και η ζωή των παιδιών τους.

Και να, τώρα, που η ΤΕΡΝΑ επανέρχεται απειλητικότερη με τρισχειρότερα σχέδια, εκμεταλλευόμενη ακριβώς την κρίση, που έφερε την ανεργία πλέον σε δυσθεώρητα ύψη:

Τον Μάιο 2010 ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ιδρύσει βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) και να εγκαταστήσει γιγάντια θερμοηλεκτρική μονάδα 1.160Mwe με φυσικό αέριο, που θα καταστήσει το Μαντούδι δεύτερο, μετά την Πτολεμαΐδα, ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα αποφασίσει για τη (διάτρητη σε τεκμηρίωση) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που υπέβαλε η ΤΕΡΝΑ στις 15.7.11 για την πρώτη ΒΙ.ΠΕ. στην Εύβοια και την πρώτη στη χώρα υπό ιδιωτική διαχείριση (όλες τις άλλες τις έχει ιδρύσει η ΕΤΒΑ).

Ενδεχόμενη έγκρισή της θα αποτελέσει τεράστιο σκάνδαλο, που θα ανοίγει το δρόμο για ένα έγκλημα ανόσιο και πολυδιάστατο (κοινωνικό, οικονομικό και κυρίως περιβαλλοντικό) με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.
Σε ενστάσεις που υπέβαλαν εννέα σύμβουλοι του δήμου (Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Αννας) και τοπικοί σύλλογοι, καθώς και στις ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, που εγκαινιάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις:
* Επισημαίνεται ότι η ΒΙ.ΠΕ., με μονάδες υψηλής όχλησης της ανέλεγκτης επιλογής του ιδιοκτήτη, έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση με τα εν ισχύι δύο χωροταξικά σχέδια (του 2003 και του 2009), που προβλέπουν για τη Β. Εύβοια τουριστική, πρωτίστως, ανάπτυξη, γεωργικές καλλιέργειες και μόνον εξορυκτικές μεταλλευτικές δραστηριότητες.
* Καταγγέλλεται εξαπάτηση του πληθυσμού με υποσχέσεις για πλασματικές θέσεις εργασίας, όταν είναι σίγουρο ότι θα χαθούν ασύγκριτα πολλαπλάσιες με τον αναπόφευκτο μαρασμό μιας βεβαρημένης με ρύπους περιοχής (το γιγάντιο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο και οι άλλες υψηλής όχλησης μονάδες θα απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό Μαντουδίου και πέντε χιλιόμετρα από την κοσμοβριθή παραλία της Αγίας Αννας!). Τέλος,

* Εκφράζεται η ανησυχία ότι ανομολόγητη πρόθεση της ΤΕΡΝΑ, που επεκτείνει εσχάτως τις δραστηριότητές της και στη διαχείριση απορριμμάτων, είναι να μετατρέψει την περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων -κι όποιον πάρει ο Χάρος...

Τον Ιούλιο 1976 η μεγαλύτερη, ώς τότε, οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στο Σοβέζο της Β. Ιταλίας: ένα ατύχημα σε χημική βιομηχανία δηλητηρίασε με διοξίνες την περιοχή. Η πόλη νεκρώθηκε και εκκενώθηκε από τους 37.000 κατοίκους της. Το Σοβέζο έκτοτε κατέστη συνώνυμο των πιο ρυπογόνων, μεγίστης επικινδυνότητας, βιομηχανικών μονάδων.
Στο χάλι μας το μαύρο όλα τα 'χουμε, ένα Σοβέζο μάς έλειψε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: