Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΟΖ Κύπρου: Γαϊτανάκι παρακολουθήσεων

Κρυφτό παίζει η Τουρκία στην Μεσόγειο ..


Σε μια κατάσταση όπου ο ένας παρακολουθεί τον άλλο εξελίσσεται η επιχείρηση της γεώτρησης στην Κύπρο.


Κι αυτό, καθώς το τουρκικό σκάφος "Πίρι Ρέις" έχει καταπλεύσει σε απόσταση 60-70 χλμ. από την πλατφόρμα της Noble Energy, παραμένοντας εντός των διεθνών υδάτων, ενώ (όπως έγινε γνωστό) δεν έχει δεσμεύσει κάποια περιοχή για έρευνες.


Ταυτόχρονα, πληροφορίες του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι στην περιοχή βρέθηκε το Σάββατο αμερικανικό αεροπλάνο,
που απογειώθηκε από βάση της Ιταλίας και ερεύνησε όλη την περιοχή του οικοπέδου 12, αναζητώντας ίχνη τουρκικών υποβρυχίων.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αμερικανικό αεροπλανοφόρο του 6ου στόλου βρέθηκε στην ίδια περιοχή, ενώ επίσης αναφέρεται ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.



Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντως, επιστρέφοντας από Ν. Υόρκη, μιλώντας με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι "η Μεσόγειος ήταν μια τουρκική λίμνη.


Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια η Τουρκία δεν έβγαινε σε αυτά τα ύδατα, κάποιοι βρήκαν το πεδίο άδειο.
"Τι δουλειά έχει εκεί το Ισραήλ;" διερωτήθη. Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ακόμη την πρόταση που ανέπτυξε ο Ντ. Έρογλου στον γ.γ. του ΟΗΕ, κατά την οποία θα πρέπει να ιδρυθεί κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα χειρίζεται το θέμα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου.


Τα εισοδήματα που ενδέχεται να προκύψουν από τις εξορύξεις θα πρέπει να κατατεθούν σε ένα ταμείο που θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και να μοιραστούν δίκαια - "οπωσδήποτε να μην πάνε σε εξοπλισμούς της οποιασδήποτε πλευράς", σημείωσε σχετικά.


Κι ενώ στην Κύπρο η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή εξέφρασε χτες τη "βεβαιότητα" ότι το "Πίρι Ρέις" "δεν έχει ξεκινήσει έρευνες", η υπουργός Εμπορίου Πρ. Αντωνιάδου διαβεβαίωσε ότι "η (κυπριακή) ερευνητική γεώτρηση προχωρά κανονικά".


Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι μετέβη στην Άγκυρα ο ανώτατος διοικητής των Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στρατηγός Τζέιμς Σταυρίδης.


Στις συναντήσεις που είχε χτες με τον αρχηγό του επιτελείου στρατηγό Ν. Οζέλ και τον υπουργό Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ κατά τις πληροφορίες επρόκειτο να συζητήσει το θέμα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την αυξημένη παρουσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: