Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σκληρές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο..

Κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισης του γεγονότος..


Ανέβηκε ξαφνικά το θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων σήμερα στους ουρανούς του Αιγαίου με αερομαχίες, 
ενώ οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών έχουν ήδη συμφωνήσει να συναντηθούν την Κυριακή στην Αττάλεια για εφ όλης της ύλης "συζήτηση γνωριμίας".

Μετά από ένα και πλέον έτος χωρίς αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, οι τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην διαδικασία αναχαίτισης/αναγνώρισης που εφαρμόζουν παγίως τα ελληνικά αεροσκάφη αεράμυνας και στράφηκαν εναντίον τους.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν "εμπλοκές" (αερομαχίες) σε τρεις περιπτώσεις - η μια ιδιαίτερα σκληρή.


Για να γίνει ακριβώς αντιληπτό το περιστατικό πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου απο τις αρχές του 2010 οι τούρκοι πιλότοι, σε αντίθεση με το παρελθόν, είχαν σχεδόν μηδενίσει την αντίδραση τους όταν πλησίαζαν τα ελληνικά μαχητικά για να τα "καταγράψουν" και συνέχιζαν την όποια - παράνομη - αποστολή τους.



Σήμερα, στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, μόλις οι τούρκοι είδαν τα ελληνικά αναχαιτίσθηκα αεροσκάφη, έστρεψαν τα δικά τους εναντίον τους με (θεωρητικό) σκοπο να εμποδίσουν την "καταγραφή" του αριθμού τους που είναι απαραίτητος για τα διπλωματικά διαβήματα.


Η πρώτη "εμπλοκή" έγινε λίγο πριν τις 11 μ και οι άλλες δυο στις 3.30 μ.


Απο τούρκικης πλευράς ενεπλάκησαν 6 F-16 και απο ελληνικής ανάλογος αριθμός αναχαιτιστικων.


Να σημειωθεί ότι η πρώτη αερομαχία έγινε την ώρα που στον Έβρο οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ κκ Γιάννης Γιαγκος και Φραγκουλης Φραγκος παρακολουθούσαν την ασκηση τεθωρακισμένων "Χαλύβδινος Θώραξ", στο πλαίσιο της διακλαδικης άσκησης επί χαρτου "Αλέξανδρος".


Τα τουρκικα αεροσκάφη - 12 συνολικά, τα 8 οπλισμένα - παραβίασαν χθες και 3 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.


Πήγες του ΓΕΕΘΑ υποβαθμίζοντας το γεγονός ανέφεραν ότι ως αεροπορικό συμβάν η "εμπλοκή" δεν είναι σοβαρό - άλλωστε απο το 2009 και πριν γίνονταν εκατοντάδες κάθε χρόνο στο Αιγαίο.


Συγκεκριμένα το έτος αυτό είχαν γίνει 237 και το 2010 μόλις 13 - η τελευταία στις 15/9/10.


Οι ίδιες πήγες σημείωναν ότι η χθεσινή εξέλιξη έχει άλλη σημασία αν συμβολίζει αλλαγή στάσης της τούρκικης αεροπορίας στο Αιγαίο και έναρξη κλιμάκωσης των προκλήσεων και άλλη αν ήταν μια ad hoc αντίδραση "θερμοκέφαλου" πιλότου.


Συνεπώς, αναφέρουν, θα πρέπει να αξιολογηθεί η στάση των τούρκων και τις επόμενες ημέρες για να φανεί "που το πάνε". 

 Πάντως αυτό ίσως φανεί και στην κατ ιδίαν πρώτη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Πανος Μπεγλίτης και Ισμετ Γιλμαζ στο περιθώριο της συνοδού των υπουργών Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης στην Αττάλεια της Τουρκιας.
Να σημειωθεί ότι ο κ Γιλμαζ ανέλαβε πρόσφατα - τον Ιούλιο - τα καθήκοντα του. και πλέον έχει αναβαθμισμένο ρόλο στα θέματα άμυνας και ασφαλεις μετά το "στρίμωγμα" των πασάδων απο τον κ. Ερντογαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: