Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Πλαφόν και ψαλίδι έως 40%

Καταδίκη στην εσαεί φτώχεια..


Μαχαίρι ως και 1.500 ευρώ, που αντιστοιχεί σε απώλειες ως και 40%, βάζει στις αμοιβές των υψηλόμισθων υπαλλήλων το νέο μισθολόγιο που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, ο ανώτατος μισθός για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα είναι στο εξής τα 2.200 ευρώ,
χωρίς το επίδομα ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας,
ενώ μαζί με αυτά θα φτάνει τα 2.700 ευρώ τον μήνα μεικτά.


Για υπάλληλο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ο βασικός μισθός θα φτάνει ως τα 2.350 ευρώ (και τα 2.850 μαζί με το επίδομα ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, αν το πάρει).


Καθώς ως τώρα ο ανώτατος μισθός για τον υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο υπουργείο Οικονομικών ήταν περίπου 3.500 ευρώ, η απώλεια για τον εν λόγω υπάλληλο θα ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ ή περίπου το 40% του εισοδήματός του (αν δεν πάρει το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα ευθύνης).



Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους υπαλλήλους που υφίστανται απώλειες άνω του 25% των αμοιβών τους εξετάζεται να υπάρξει μεταβατική περίοδος 3 ετών. Σημειώνεται ότι οι πιο καλοπληρωμένοι υπάλληλοι απασχολούνται στα υπουργεία Οικονομικών,


Εξωτερικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Οι απώλειες στις κατηγορίες αυτές εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 400 έως 1.500 ευρώ.


Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, μεγάλες μειώσεις θα υποστεί το 14,5% των υπαλλήλων. Για το 78% δεν προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές, ενώ για ένα ποσοστό 7,5% θα υπάρξει μικρή αύξηση.


Ο ΒΑΣΙΚΟΣ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ο κατώτατος βασικός μισθός από 711 ευρώ θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, έτσι ώστε να προσεγγίσει τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα. 

Παράλληλα, βεβαίως, θα περικοπούν τα επιδόματα που συνόδευαν τον χαμηλότερο βασικό μισθό. Στο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου, θα υπαχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. 

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εξοικονομεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του μισθολογίου (στο τελικό του στάδιο) σε ετήσια βάση, ενώ για φέτος οι εξοικονομήσεις έχουν προϋπολογισθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: