Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Έκδοση 100ετούς ομολόγου εξετάζει η Ελλάδα

Γιατί όχι τρεσχιλιετούς;


Εκ της αλλοδαπής και συγκεκριμένα απο το Ρώυτερ τα σπουδαία! 
 Μία από τις επιλογές που εξετάζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της αναδιάταξης του χρέους, 

φέρεται να είναι και η έκδοση ομολόγου διάρκειας 100 ετών, 

σύμφωνα τουλάχιστον με όσα φέρεται να δήλωσε στο στέλεχος τράπεζας που συμβουλεύει το Ελληνικό Δημόσιο.


Πριν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ορισμένοι στην Ευρωζώνη είχαν προτείνει την ανταλλαγή του υφιστάμενου ελληνικού χρέους, 

με ομόλογα διάρκειας έως και 40 ετών.


Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε η συγκεκριμένη πηγή στο Reuters, η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε έκδοση 100ετούς ομολόγου στο Μεξικό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εκτιμάται ότι αυτό το σενάριο μπορεί να έχει βάση.



Μεταξύ των τραπεζών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank και η HSBC, παράλληλα με την Lazard.


Η μεγάλη διάρκεια του τίτλου εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει στους επενδυτές ότι θα υπάρξουν μικρότερες διακυμάνσεις όταν αυξηθούν τα επιτόκια. Παράλληλα, σημαίνει μεγαλύτερες αλλαγές στην ονομαστική αξία για μικρότερες κινήσεις των αποδόσεων, κάτι που μπορεί να προσελκύσει και τα hedge funds.


Επιπλέον, ένα τέτοιο ομόλογο θα έστελνε ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι τα προβλήματα αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έχουν μετατοπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η τραπεζική πηγή. Ο ίδιος τραπεζίτης ανέφερε πως το ομόλογο θα είναι δομημένο, όπως τα ομόλογα Brady που χρησιμοποιήθηκαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής το 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια: