Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σεπτέμβρης - φωτιά στα νοικοκυριά


Είδες χαράς ευαγγέλια εκ της συγχώνευσης;


Αλμα κόστους ζωής φέρνει για τα νοικοκυριά ο φετινός Σεπτέμβριος. Την αύξηση του ΦΠΑ που επιβάλλεται από αύριο στην εστίαση, αλλά και σε αναψυκτικά, γλυκά και υπηρεσίες ξενοδοχείων, συμπληρώνει ο λογαριασμός του εργόσημου, που θα καταβάλλεται για υπηρεσίες οικιακών βοηθών κ.ά.


Την ίδια στιγμή που ο Τζέφρυ Τσαντ και ο Προβόπουλος φωτογραφίζονται έμπλεοι ευφροσύνης για την συγχώνευση της Γιούρομπάνκ και της Αλφαμπάνκ (που η πρώτη ενώ έχει ήδη υποθηκευτεί στο δημόσιο αλλά αυτό ντρέπεται να την κατάσχει επιτρέποντάς τη να κατάσχει αυτή περιουσίες Ελλήνων) δηλώνοντας επιπροσθέτως πως θα ακολουθήσει σειρά παρόμοιων χαρμόσυνων ειδήσεων (οι μικρομέτοχοι της Eurobank ένιωσαν την ηδονή στο πετσί τους από χθες) οι τιμές στην εστίαση τραβούν την ανηφόρα.



Από τον υψηλό συντελεστή δεν γλιτώνουν ούτε αναψυκτικά, χυμοί και ροφήματα, ακόμα κι αν πωλούνται από σούπερ μάρκετ, ενώ στο 13% παραμένουν ψωμί, αρτοσκευάσματα και το νερό, εφόσον δεν είναι αεριούχο.
Ετσι, καφές που σήμερα κοστίζει 4 ευρώ από αύριο θα κάνει 4,35 ευρώ, ένα ψημένο κοτόπουλο στο σούπερ μάρκετ αξίας 9 ευρώ θα αυξηθεί στα 9,8 ευρώ, ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων αξίας 80 ευρώ ανατιμάται στα 87 ευρώ και ένα πακέτο διακοπών επτά διανυκτερεύσεων all inclusive αξίας 1.400 ευρώ,
ανεβαίνει στα 1.464,68 ευρώ.


Συγκεκριμένα, από αύριο μετατάσσονται στον συντελεστή 23%:


Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα κ.λπ., αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.


Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.
Οι υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).


Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.


Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία σε αντιδιαστολή με τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, τα οποία παραμένουν στον συντελεστή 13%.


Οσον αφορά τα ξενοδοχεία, μετά τις τελευταίες διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών τα πακέτα διαμονής και διατροφής θα επιβαρύνονται σε ποσοστό 5%, 15% και 30% της ενιαίας τιμής (ανάλογα αν περιλαμβάνουν πρωινό, γεύμα ή all inclusive) με συντελεστή 23% και το υπόλοιπο θα συνεχίσει να υπάγεται στον συντελεστή 6,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: