Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η τριαντακονταετής ληστεία

Παγιδευμένη κάτω από μια χιονοστιβάδα χρέους θα μείνει η Ελλάδα στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το Γαλλικό σχέδιο με το οποίο εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι Τράπεζες και πουθενά η Ελλάδα.. 

(κάτι σας είπα τώρα αλλά..)

Η απάντηση στο κλασικό ερώτημα «ποιος ωφελείται;» δίνεται από τη στήλη “Lex” των “Financial Times”, με την απλή επισήμανση των κινήσεων στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά από την Δευτέρα, που οι επενδυτές άρχισαν να «ποντάρουν» στο γαλλικό σχέδιο: 

«Το σχέδιο απέχει πολύ από την επίσημη υιοθέτησή του, αλλά ήταν αρκετό για να ανεβάσει το δείκτη FTSEEurofirst των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, ο οποίος έχει κερδίσει σχεδόν 4% από την Δευτέρα», τονίζει η στήλη σε χθεσινό της σχόλιο. 
(ιδού ποιος ωφελείται)


Μέσα από την αρκετά περίπλοκη δόμηση του γαλλικού σχεδίου, που παραπέμπει στα «τοξικά» CDO’s της πρόσφατης μεγάλης κρίσης, όπως σχολίασαν αρκετοί αναλυτές, κρύβεται μια απλή αλήθεια: αναχρηματοδοτώντας... α λα γαλλικά την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες -και μεταξύ αυτών οι Έλληνες- προστατεύουν επαρκώς τα κεφάλαιά τους από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που όλοι στο τραπεζικό σύστημα θεωρούν αναπόφευκτο, παρά τα όσα λέγονται από τους πολιτικούς για «σωτήρια πακέτα» και μεσοπρόθεσμα προγράμματα ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η «μηχανική» του σχεδίου έχει ως εξής:

n Τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα καλύψουν μέχρι τα μέσα του 2014 τα χρεολύσια της Ελλάδας, δηλαδή θα πληρώνουν με νέα δάνεια τα «πακέτα» ελληνικών ομολόγων που θα λήγουν.

n Οι τράπεζες που θα μετάσχουν στο εθελοντικό σχήμα αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα παίρνουν, έτσι, το 100% των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα στη λήξη τους.
(άρα απώλεια μηδέν)

n Ακολούθως, (προσέξτε καλά αυτό) οι τράπεζες θα δίνουν για κάθε 100 ευρώ που θα παίρνουν από τα «πακέτα διάσωσης» τα 70 ευρώ πίσω στην Ελλάδα, ως νέο δάνειο 30ετούς διάρκειας, με επιτόκιο βάσης 5,5%. (η ληστεία) Σε αυτό θα προστίθεται ποσοστό μέχρι και 2,5%, αν η ελληνική οικονομία τον προηγούμενο χρόνο είχε ανάπτυξη. Δηλαδή, σε «κανονικές συνθήκες», όπου η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, οι τράπεζες θα παίρνουν ένα κουπόνι για τα νέα ομόλογα, που μπορεί να φθάσει το 8% (βαρέως τοκογλυφικό, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης...).

n Το «μυστικό» του προγράμματος που επινόησαν οι Γάλλοι τραπεζίτες κρύβεται στο στάδιο μετά την παροχή των νέων δανείων στην Ελλάδα. Από τα 70 ευρώ που ήδη αναφέραμε, η Ελλάδα θα έχει την υποχρέωση να τοποθετεί τα 20 σε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου (zero coupon), που θα εκδώσει ο προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα τα κρατά ένα ειδικό ταμείο εγγύησης του ελληνικού χρέους. (δηλαδή η Ελλάδα θα αυτοχρηματοδοτεί την ασφάλεια των δανείων της μιλάμε για λεηλασία)

n Αυτά τα ομόλογα κορυφαίας πιστοληπτικής διαβάθμισης («ΑΑΑ») θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις τράπεζες που θα μετάσχουν στην αναχρηματοδότηση, σε περίπτωση οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπίας της Ελλάδας και αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόκειται, δηλαδή, για μορφή «εγγύησης κινδύνου χρεοκοπίας», που θα προσφέρει η ίδια η Ελλάδα στους πιστωτές της, με κεφάλαια που θα πάρει από ένα πανάκριβο δάνειο 30ετών!

n Όπως επισημαίνει η JP Morgan σε χθεσινή της ανάλυση, η «μαγεία» του σχεδίου είναι ότι, αν αθροίσουμε τα 30 ευρώ που θα κρατήσουν οι τράπεζες και τα 20 ευρώ, που θα έχουν γίνει 70 μέχρι τη λήξη των ομολόγων «ασφάλισης» με τους τόκους που θα πληρώνει η Ελλάδα, οι τράπεζες καλύπτουν το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν σήμερα επενδεδυμένα σε ελληνικά ομόλογα. Και αυτό πριν καν υπολογίσουμε στην εξίσωση τους «πλούσιους», αλλά άκρως επισφαλείς, τόκους των 30ετών ομολόγων, που θα μείνουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Από τους μισθούς και τις συντάξεις μας για λεφτά που έχει καταβροχθίσει η αλητοελιτοκρατία..

Δεν υπάρχουν σχόλια: