Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ταξί.. Η μάχη εξακολουθεί

Το τέλος της σημερινής, μαραθώνιας, συνάντησης του Γιάννη Ραγκούση και της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Ταξί θα σημαίνει την αρχή νέων κινητοποιήσεών τους.


Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ανακοίνωσε, ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες, θα προχωρήσει κανονικά και οι ιδιοκτήτες ταξί δήλωσαν ότι και η απεργία θα «προχωρήσει» κανονικά.


Νωρίτερα ο υπουργός είχε συναντηθεί και με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με το οποίο συμφωνήθηκε, να παραλάβει το προσεχές διάστημα τις προτάσεις του.


Το υπουργείο προγραμματίζει πριν το τέλος του μηνός Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του, οι οποίες πρόκειται να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των μερών.


Οι κανόνες της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, θα διέπουν όλες τις πλευρές του επαγγέλματος, από την έκδοση της άδειας μέχρι την εκπαίδευση των οδηγών, καθώς και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί.



Οι ιδιοκτήτες ταξί επέμειναν ότι η απελευθέρωση θα πρέπει να προβλέπει πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση νέων αδειών -αποκλείοντας επί της ουσίας το άνοιγμα του επαγγέλματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενώ από τη μεριά του, και ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός μεν αλλά αμετακίνητος στις θέσεις του.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Ο υπουργός εδειξε διάθεση ότι θέλει διάλογο αλλά χωρίς να δεσμευτεί σε τίποτα, εδωσε χρονοδιαγραμμα αλλά είναι πολύ μακριά για μας. Δεν μας εδωσε καμια απαντηση στα αιτήματα που του θέσαμε. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά."


Ο Θ. Λυμπερόπουλος, κλείνοντας την ανακοίνωσή του, απηύθυνε εκκληση να σταματήσουν τα επεισόδια και οι παρεκτροπές που εκθέτουν τον κλάδο.


Συνάντηση με ΣΕΤΕ


Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Δήλωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει στην ομοσπονδία ταξί συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του διαλόγου και πρόσθεσε ότι και οι επαγγελματίες του Τουρισμού θα καταθέσουν προτάσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών, βασιζόμενες σε όσα ισχύουν στην Ευρώπη.


Γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου που αφορουν στον Τουρισμό, όπως εκείνα των τουριστικών λεωφορείων και των περιφερειακών αεροδρομίων.


Όσον αφορά στην τουριστική κίνηση, ανέφερε ότι φέτος καταγράφεται αύξηση της τάξης του 10%. Υπσοτήριξε, όμως, ότι αν δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί θα υπάρξει μείωση τον Αύγουστο και δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και ο Σεπτέμβριος.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, πολλές εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες θα επανεξετάσουν τον προορισμό τους για την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να αλλάξουν τα δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών τσάρτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: