Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Περικλής Δημητρολόπουλος στα «Νέα»:


- «Οι διαδηλωτές δεν ζητούν περισσότερη ελευθερία όπως συνέβη στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989. Διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, εργασιακή ασφάλεια, κοινωνικές υπηρεσίες (...). Η σπίθα που άναψε το φιτίλι ήταν ο ξυλοδαρμός το περασμένο Σάββατο μιας 20χρονης εγκύου έξω από ένα σούπερ μάρκετ. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, έκαψαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν καταστήματα, ενώ απείλησαν με εισβολή στις συνοικίες που βρίσκονται τα σπίτια των πλουσίων. Οι Αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία και ζήτησαν την επέμβαση του Στρατού. Παράλληλα, απειλούν με "μηδενική ανοχή" και βίαιη καταστολή. Αλλά δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν την οργή του πλήθους. Σχεδόν μια βδομάδα
από το επεισόδιο του ξυλοδαρμού της 20χρονης εργάτριας από μπράβους, η ένταση παραμένει στα ύψη. Τα εργοστάσια αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ το απεργιακό κύμα διογκώνεται».


- «Η πόλη Σιντάνγκ παρά το ταπεινό μέγεθός της, είναι το παγκόσμιο κέντρο της κλωστοϋφαντουργίας. Περισσότερα από 200 εκατ. παντελόνια τζιν παράγονται στα εργοστάσιά του απ' όπου παίρνουν τον δρόμο για τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη. Σε αυτά τα εργοστάσια δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες 100.000 εσωτερικοί μετανάστες. Η βάρδια διαρκεί έως και 18 ώρες, ενώ ο μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνάει τα 90 ευρώ. Οποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί έρχεται αντιμέτωπος με τους μπράβους του εργοστασίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: