Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η επιμονή της παραμονής μας στο ευρώ ακόμη και από την αριστερά καταντά ύποπτη..

Σε νέα υποβάθμιση της χώρας προέβησαν τα παγκόσμια τραπεζιτικά γεράκια δια του οίκου Moody's αυτή την φορά. 


Αξιολογεί τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας στο 50 – 50 και μας υποβιβάζει στο Caa 1 κάτι σαν την τρίτη εθνική θαρρώ. 


Για να θυμηθώ πως το δικαίωμα αξιολόγησης κρατών δόθηκε από τους Αμερικανούς στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από το 1930 για να χρεοκοπήσει από τότε μια σειρά κρατών  μεταξύ των οποίων και εμείς δύο φορές. 


Μια κατάσταση που έτσι όπως διαμορφώθηκε θα εξακολουθήσει όσο οι λαοί θα ανέχονται να εκλαμβάνονται τα κράτη τους ως επιχειρήσεις καλτσοβιομηχανίας. Και μάλλον ως τέτοια την αξιολογεί ο συγκεκριμένος οίκος επειδή αιτιολογώντας στην έκθεσή του τους λόγους αναφέρει τα
εξής:

1. στις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προώθηση αλλαγών

2. στις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας

3. στο ιστορικό αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τη δημοσιονομική εξυγίανση

4. στην αυξανόμενη πιθανότητα η τρόικα να απαιτήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, ως προϋπόθεση για νέα στήριξη τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Έχει καταστεί σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2011» αναφέρει ο οίκος, αδυναμία που αποδίδει στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση για το 2010 και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για φέτος, σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα λιτότητας που αναμένονται να ανακοινωθούν θα ενισχύσουν τους αρνητικούς ρυθμούς.

Και όλα αυτά με το Υπουργείο Οικονομικών να αντιδρά χλιαρά σχεδόν απολογητικά, 



λες και επρόκειτο για τα αφεντικά τους ή μήπως είναι, 


και μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν του την οργή του λαού απέναντι σε όλα τα καζινοκαπιταλιστικά παιχνίδια που τραυματίζουν βαθιά την οικονομία της χώρας,  με στόχο κυρίως το ευρώ. 


«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση» αναφέρουν κύκλοι, δηλαδή ό ίδιος ο Μπιρικόγκος, του υπουργείου οικονομικών.

Πραγματικά κατόπιν αυτών απορώ και εξίσταμαι για την στάση και των δύο αριστερών κομμάτων που κατηγορηματικά δηλώνουν το μη αμφισβητήσιμο της παραμονής μας στην ΟΝΕ και φυσικά στο ευρώ. 



Μια επιμονή που δεδομένης της πολιτικής τους φιλοσοφίας, αρχίζει να καταντά ύποπτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: