Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΙ

'Ζήσαμ' με ξένες μέρες'


Εξήντα επτά χρόνια
από το ολοκαύτωμα του Διστόμου



Το αίμα των 218 αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κοχλάζει ακόμη. Διεκδικεί το αυτονόητο, την τιμωρία του εγκλήματος και τη δικαίωση.
Το ίδιο και η ελληνική και ιταλική Δικαιοσύνη.


Όχι όμως και η γερμανική κυβέρνηση. Διά του προξένου της, απέκλεισε κάθε νομική υποχρέωση της Γερμανίας στους συμπατριώτες του, που πραγματοποίησαν τις προάλλες παράσταση διαμαρτυρίας για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, παρουσία και του Μανώλη Γλέζου, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς
την Ελλάδα.


Η υπόθεση έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας, με πρόσχημα την ετεροδικία.


Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και ομότιμος πρόεδρος του ΔΣΑ,Ευάγγελος Μαχαίρας, υπενθυμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι τα αιτήματα του Συμβουλίου, είναι 108 δισ. ευρώ για την καταστροφή των υποδομών της χώρας, βάση της Διάσκεψης των Παρισίων (σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας), 54 δισ. ευρώ για το κατοχικό δάνειο, οι αποζημιώσεις των πολιτών και η επιστροφή των αρχαιοτήτων και των μνημείων


Ειδικά για το Δίστομο, ο κ. Μαχαίρας αναφέρει ότι "οι επιζώντες του τραγικού συμβάντος δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί, παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Έως σήμερα, το Βερολίνο δεν έχει πληρώσει τίποτα, επικαλούμενο σε όλους τους σχετικούς με τις αποζημιώσεις δικαστικούς αγώνες, ετεροδικία".
Ωστόσο "και η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει τη διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα".


"Ένας στους τέσσερις νεκρούς Διστομίτες ήταν το τίμημα της νιότης σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που ακόμα δεν έχει τιμωρηθεί, παρόλο που υπάρχουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου της Ελλάδας και της Ιταλίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας.
Οι αριθμοι ειναι αμειλικτοι, σκληροι, απολυτοι: Αναμεσα στους 218 σφαγιασθεντες Διστομιτες απο τα γερμανικα στρατευματα κατοχης στις 10 Ιουνιου 1944, επτα (7) ηταν μωρα κατω του ενος ετους! Σαραντα (40) ηταν παιδια κατω των 10 ετων! Και πενηντα εξι (56) κατω των 17 ετων!
Ενας στους τεσσερις νεκρους Διστομιτες ηταν το τιμημα της νιοτης σε αυτο το εγκλημα κατα της ανθρωποτητας που ακόμα δεν εχει τιμωρηθει παρολο που υπαρχουν οι αποφασεις του Αρειου Παγου της Ελλαδας και απο χθες και της Ιταλιας!


Στα παιδια -θυματα της Σφαγης του Διστομου, στα παιδια - θυματα ολων των πολεμων σε ολο τον κοσμο, ειναι αφιερωμενες οι φετεινες εκδηλωσεις με τις οποιες ο Πολιτισμικος Συλλογος Διστομου συμμετεχει στις εκδηλωσεις Μνημης που διοργανωνει ο Δημος Διστομου- Αραχωβας - Αντικυρας. Μια σειρα εκδηλωσεων 'αφιερωμα των σημερινων παιδιων του Διστομου στα παιδια -θυματα της Σφαγης'.


Διαδηλωτές, στο Κολωνάκι έξω από τη γερμανική πρεσβεία Γερμανοί πολίτες, αλλά και Έλληνες συγγενείς των θυμάτων επανειλημμένα έχουν ζητήσει από τις γερμανικές αρχές την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ποσόν, μερικοί υπολογίζουν πως φτάνει στα 126 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ελληνικού χρέους.
Την ώρα που οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από τη γερμανική πρεσβείας, η Ιταλική Δικαιοσύνη απέρριπτε, την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η Γερμανία, κατά της απόφασης του Εφετείου της Φλωρεντίας, το οποίο είχε κρίνει ότι ακίνητα της Γερμανίας που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος, μπορούν να κατασχεθούν και τα χρήματα που θα εισπραχθούν να δοθούν ως αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Η υπόθεση έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει στη Χάγη στοιχεία για την υποστήριξη των νομικών θέσεων των συγγενών των θυμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: