«Αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ενδιαφέρονται για τα λεφτά τους, πρέπει και αυτοί να αλλάξουν ρότα. Να πουν "όχι" σε αυτή την πολιτική (...) να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης με πραγματικό άνοιγμα αγορών, διαδικασίες-εξπρές σε επενδύσεις στην κατοικία και την ενέργεια, ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μείωση των δημοσίων δαπανών μέσω ενός γενναίου προγράμματος εφεδρείας που θα απελευθερώνει πόρους στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Ακόμη και οι ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούν βασικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, έτσι όπως επιβάλλονται να εφαρμοσθούν από την Τρόικα, θα έχουν μηδαμινό εισπρακτικό αποτέλεσμα και δεν θα προσφέρουν καμία αναπτυξιακή δυναμική. Η ισοπέδωση εισηγμένων και μη επιχειρήσεων δεν συνιστά μηχανισμό ανάκαμψης, αλλά μπίζνες για λίγους» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).
...και ταξική απάντηση
«Από εκπροσώπους της κυβέρνησης και του κεφαλαίου (...) και από παράγοντες της Ευρωζώνης,
της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, εξελίσσεται ένα πογκρόμ εκβιασμών σε βάρος του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι και να δεχθεί τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα εντός και εκτός του "Μεσοπρόθεσμου" (...) Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές και τον κομματικό ανταγωνισμό, τον αποπροσανατολισμό σιγοντάρουν τόσο η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., όσο και οι δυνάμεις εκείνες που ανάγουν το χρέος σε κύριο ζήτημα, επιδιώκοντας να καναλιζάρουν τις διεκδικήσεις στο ένα ή το άλλο μέτρο διαχείρισης του χρέους (...) Το λαό θέλουν (...) να τον κάνουν να αγωνιά και να πασχίζει για τη σωτηρία των μονοπωλίων, να θυσιάζει το μισθό του, την ασφάλισή του, την ίδια του τη ζωή για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (...) Η οικονομική κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού (...) δεν την προκάλεσε ο λαός και γι' αυτό πρέπει να αρνηθεί να την πληρώσει. Να τινάξει από πάνω του τους εκβιασμούς, να απαντήσει ότι δε χρωστάει, του χρωστούν. Η αξιοπρέπεια του λαού, σήμερα, συνδέεται (...) με την αποφασιστική πάλη ενάντια στη στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για την ανατροπή της εξουσίας τους (...) Τώρα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός να οργανώσει την πάλη του. Να πυκνώσει τις γραμμές των ταξικών σωματείων, να διαδηλώσει στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, να ανοίξει με την πάλη του το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΣΚΟΝΑΚΙ
Η «ΑΝΑΛΥΣΗ»: «Ο Πάγκαλος εξέφρασε με υπερβολή αυτό που όλοι φοβόμαστε. Οτι η Ελλάδα θα ζήσει τριτοκοσμικές σκηνές. Λογικό. Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης - Moody's και Σία - δεν είμαστε πλέον χώρα της Ευρώπης, αλλά του Τρίτου Κόσμου. Δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς πολιτική και κοινωνική αναταραχή. Και μάλιστα αναταραχή τόσο ακραία που να μην τη βγάζει πέρα η Αστυνομία και να χρειάζεται να βγει ο στρατός στους δρόμους. Στην Αθήνα έχουμε, προς το παρόν, τους "Αγανακτισμένους". Στην Μπανγκόκ, όμως, είχαμε πέρσι τα "κόκκινα πουκάμισα" σε οδομαχίες με τις κυβερνητικές δυνάμεις (...) όταν όμως απειλείται η συνοχή ενός κράτους, τότε αυτό είναι υποχρεωμένο να αξιοποιήσει ό,τι εργαλεία έχει. Αρα και τον στρατό. Στην πραγματικότητα ο Πάγκαλος ζωγράφισε με τα λόγια του σκηνές από μια χρεοκοπία. Ακόμη περισσότερο: προσπάθησε να δείξει ότι ο δρόμος της οικονομικής πολιτικής μπορεί να είναι δύσβατος, αλλά πάει μόνον μπροστά» (Ο Δ. Μητρόπουλος στα ΝΕΑ).
ΚΑΙ Η «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ: «Είμαι, λοιπόν, σίγουρος ότι η αντίδραση όλων στο ενδεχόμενο το ελληνικό κράτος να μην πληρώσει ένα ή μερικά ομόλογα, να κηρύξει μερική στάση πληρωμών ή, ακόμη χειρότερα, να προκηρύξει την πτώχευση της χώρας θα ήταν εξαιρετικά βίαιη. Η πιθανότητα να χρειαστούν ριζοσπαστικά μέτρα τήρησης της δημόσιας τάξης θα ήταν συντριπτικά ρεαλιστική. Οι πολίτες θα έσπευδαν να αναλάβουν τα ρευστά διαθέσιμα των οικονομιών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι τιμές των βασικών προϊόντων θα εκσφενδονίζονταν. Κανείς δεν θα ανταποκρινόταν σε υπεσχημένες υποχρεώσεις. Οι κλοπές και η εγκληματικότητα θα απειλούσαν με ολοκληρωτική διαταραχή τη συμβίωση των πολιτών. Η ζωή, για κάποιο χρονικό διάστημα, θα γινόταν αφόρητη» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου