Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΟΚΑΝΑ στο ΕΛΠΙΣ, φόβοι για πιάτσα έξω

Από τις λίστες γεμίζουν οι πιάτσες και όχι από τους ενταγμένους 
Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και περίπου τρεις ώρες κράτησε η συζήτηση με αφορμή την ίδρυση μονάδας του ΟΚΑΝΑ μέσα στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ στους Αμπελοκήπους και δίπλα σε τέσσερις σχολικές μονάδες.


Παρούσα η επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, παρών εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ ο Μπ. Πουλόπουλος, παρόντες με τους φόβους τους και οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων (νηπιαγωγείου - δημοτικού - γυμνασίου - λυκείου). Καταφανής για ακόμη μία φορά και η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, διαλόγου και διαβούλευσης. 

Με συνέπεια όλη η συζήτηση να καταλήξει στην ανάγκη περαιτέρω διαλόγου την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητα νέοι σε ηλικία, συνεχίζουν να σέρνονται στο κέντρο της Αθήνας εκτεθειμένοι στην εξαθλίωση και τις αρρώστιες.


Διασπορά


Τα προβλήματα του κέντρου ήταν και η αφορμή άλλωστε, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης έχει μιλήσει για την ανάγκη διασποράς των κοινωνικών δομών πρόνοιας. Αλλωστε, μία από τις αιτίες υποβάθμισης που εντοπίστηκε εδώ και χρόνια ήταν η ίδρυση μονάδων του ΟΚΑΝΑ γύρω από την Ομόνοια μαζί με τα Κέντρα Αστέγων και τις πιάτσες των
αλλοδαπών χωρίς χαρτιά. Πώς προέκυψε όμως μονάδα του ΟΚΑΝΑ στους Αμπελοκήπους;


Γιατί εκεί;


Η απόφαση ελήφθη πέρυσι τον Αύγουστο με εισήγηση του διοικητή του ΕΛΠΙΣ Θ. Γιάνναρου. «Ακολούθησα τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια αστυνομοκρατούμενη περιοχή, αφού είναι δίπλα η ΓΑΔΑ. Δεν μπορούμε να στείλουμε τις μονάδες στην Πάρνηθα γιατί δεν θα πάει κανείς εκεί», είπε ο κ. Γιάνναρος, που ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση. Για να του απαντήσουν δημοτικοί σύμβουλοι ότι οι μεγαλύτερες πιάτσες ναρκωτικών είναι δίπλα σε αστυνομικά τμήματα, όπως εκείνα των οδών Βερανζέρου και Θήρας.


Η κ. Μαλλιώρη προσπάθησε να πείσει, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι οι λίστες αναμονής όσων περιμένουν να μπουν σε πρόγραμμα με υποκατάστατα (μεθαδόνη κ.λπ.). Από τις λίστες «στελεχώνονται» οι πιάτσες και όχι από όσους είναι ήδη ενταγμένοι, πρόσθεσε και συμφώνησε μαζί της ο δήμαρχος.


Οι γονείς


Οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τους τοξικοεξαρτημένους και τα όσα συμβαίνουν μέσα στα νοσοκομεία, αλλά με τις πιάτσες που δημιουργούνται έξω, όταν μάλιστα είναι «μεσοτοιχία» με τέσσερα σχολεία και μάλιστα σε χώρο που προοριζόταν για ίδρυση νέας σχολικής μονάδας. «Πώς γίνεται να περιμένουμε τόσα χρόνια για να παραχωρηθεί ο χώρος και τώρα να παραχωρείται τάχιστα για τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ;», ρώτησε ένας γονιός, ενώ μια κυρία μίλησε ξακάθαρα για «προώθηση πρέζας με συνταγή γιατρού», προκαλώντας την αντίδραση της κ. Μαλλιώρη.


Η αντιπολίτευση


Από πλευράς δημοτικής αντιπολίτευσης ασκήθηκε σκληρή κριτική σε όλα τα επίπεδα - βεβαίως και για τους λόγους προώθησης των υποκατάστατων αντί των «στεγνών» προγραμμάτων. Ευθέως ή εμμέσως δήλωσαν την αντίθεσή τους και πολλοί από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ το τοπικό συμβούλιο του 7ου διαμερίσματος έχει καταψηφίσει για το θέμα, έχοντας υπόψη και την αρνητική εμπειρία από τη δημιουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ 400 ατόμων στο «Σωτηρία». .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Μαλιώρη (Προεδράρα ΟΚΑΝΑ) έχει μηνιαίο μισθό 4.200 ευρώ + οικογενειακές παροχές + επιδόματα εορτών και αδείας (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 544/31-12-2008) συν όσα άλλα καθαρίζει από τη συμμετοχή της σε διάφορα ΔΣ και επιτροπές (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ).

Για να μην έχουμε αυταπάτες...