Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Προετοιμάζονται για «την περιορισμένη χρεοκοπία» της Ελλάδας στην Ε.Ε. 


Η στάση που θα τηρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης, 


(έχω γράψει άπειρες για το είδος αυτό άσκησης τραπεζιτικής αρπακτικής πολιτικής άλλωστε πρώτη την χώρα μας αξιολόγησαν το 1930 και χρεωκοπήσαμε την αμέσως επόμενη χρονιά),


στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της χώρας μας, ακόμη και μετά την υπαναχώρηση των Γερμανών στην «εθελοντική συμμετοχή» των ιδιωτών, αποτελεί αίνιγμα τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Φαίνεται λοιπόν ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να ενισχύσουν το πακέτο βοήθειας προς την
Ελλάδα με πρόσθετες εφεδρείες.


Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία να χορηγηθούν στις ελληνικές τράπεζες νέες εγγυήσεις ύψους 20 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ξεπεράσουν τη «στενωπό» στην οποία θα τις έβαζε η «επιλεκτική» ή «περιορισμένη» χρεοκοπία της χώρας.


Το παραπάνω σχέδιο, που αποκαλύπτει η τελευταία έκδοση του «Spiegel», είχε ήδη συζητηθεί στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Σε αυτή τη συνεδρίαση στους υπουργούς Οικονομικών παρουσιάστηκε μελέτη, η οποία ανέφερε ότι στην περίπτωση που επικυρωθεί η απαίτηση της γερμανικής πλευράς για την υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών, οι οίκοι αξιολόγησης θα εκλάμβαναν το γεγονός ως ντε φάκτο χρεοκοπία. Εξέλιξη που θα ανάγκαζε τους ίδιους Ευρωπαίους να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους.


Μπρος γκρεμός, πίσω ρέμα


Συνεπώς ό,τι θα «κέρδιζαν» από τη μία τσέπη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο, θα το έχαναν από την άλλη προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο στον χρηματοπιστωτικό τομέα ολόκληρης της ευρωζώνης.


Η συνειδητοποίηση της αδιέξοδης αυτής κατάστασης οδήγησε προφανώς και στην υπαναχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί. Ομως τελικά, παρά τη διασφάλιση του εθελοντικού χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο, όπως υπογράμμισε χθες σε όλους τους τόνους ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η αποδοχή του σχεδίου από τους οίκους αξιολόγησης δεν θεωρείται δεδομένη



Ομηροι των αξιολογητών
Το πιθανολογούμενο αδιέξοδο καταδεικνύει ότι για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται υπό την ιδιότυπη ομηρία των οίκων αξιολόγησης. Για να αποφευχθεί λοιπόν η πιστωτική ασφυξία που θα προκαλούσε στις ελληνικές τράπεζες η διακοπή της ομαλής χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, η Ε.Ε. φαίνεται, σύμφωνα με την αποκάλυψη του «Spiegel», ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει ένα πρόσθετο όπλο, το μηχανισμό EFSF.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο μηχανισμός θα μπορούσε να διοχετεύσει στις ελληνικές τράπεζες ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ. Ετσι, μέχρι να ξεκαθαριστεί το ομιχλώδες τοπίο με τους οίκους αξιολόγησης, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί αδιαλείπτως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: