Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΣΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Τα τετραγωνικά μέτρα των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν μέσα στο 2010 θα αυξάνουν την επιφάνεια που λαμβάνεται υπ όψιν για τον υπολογισμό των τεκμηρίων ενώ θα μειώνουν και τα προς έκπτωση ποσά από τόκους στεγαστικών δανείων, όπως αναφέρεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Το μόνο παρήγορο για τους φορολογούμενους, ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις δηλώσεις του 2012, καθώς την στιγμή που βγήκε η εγκύκλιος πολλές δηλώσεις εισοδήματος έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο


Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η επιφάνεια των ημιυπαίθριων χώρων λαμβάνεται υπ ' όψιν:

♦ για το τεκμήριο αγοράς ή ανέγερσης ακινήτου
♦για το τεκμήριο κατοικίας
♦για τον υπολογισμό του ορίου απαλλαγής λόγω Α' κατοικίας
♦για τον υπολογισμό των 200 τ.μ. αφορολόγητης παραχώρησης κατοικίας από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα
♦για τον υπολογισμό όλων των περιπτώσεων τόκων δανείου που μπορούν να αφαιρεθούν από το εισόδημα ή τον φόρο.
♦για τον υπολογισμό φόρου μεταβίβασης με επαχθή αιτία και για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ή δωρεές σε περίπτωση που έχουν διαμορφωθεί σε χώρο κύριας χρήσης
Η εγκύκλιος υποστηρίζει πως, ημερομηνία τακτοποίησης θεωρείται η ημέρα που μπήκε η σφραγίδα βεβαίωσης της πληρότητας του φακέλου από την πολεοδομία. Τα παραπάνω, θα απασχολήσουν τους φορολογούμενους για τις δηλώσεις του 2012, στις οποίες θα συμπεριλάβουν τυχόν “τακτοποιήσεις” που έγιναν το 2011 και το 2010.
Σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν στις δηλώσεις εισοδήματος, το υπουργείο προειδοποιεί με κυρώσεις. Επίσης επαναλαμβάνει ότι δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και τέλη που προκύπτουν από την αύξηση των τ.μ. λόγω των ημιυπαιθρίων.
Σχετικά με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ε9, η εγκύκλιος αναφέρει πως “οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησης τους”. Κατά συνέπεια θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη δήλωση Ε9 όταν γίνει μεταβίβαση ή πώληση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: