Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Το Αιγαίο εκτός των ενεργειακών ερευνών

Τη μισή Ελλάδα -το δυτικό και το νότιο τμήμα- για προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου


 «βγάζει» με διεθνή διαγωνισμό η κυβέρνηση έπειτα από 15 χρόνια απόλυτης απραξίας, επιχειρώντας το πρώτο μεγάλο βήμα στην αναζήτηση υδρογονανθράκων σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο πέλαγος και τη δυτική Ελλάδα μέχρι νότια της Κρήτης.. 


Αυτό που έχει σημασία είναι η δημοσίευση των συμβάσεων παραχώρησης γιατί πολύ φοβάμαι (και θυμηθείτε το) ότι θα είναι του τύπου Λεοπόλδου του Κονγκό. Να σημειώσετε επίσης ότι η χώρα κόβεται στην μέση (σαν να τρέμει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων) επειδή το Αιγαίο δεν εμφανίζεται πουθενά. 


Εντάξει Γιορίκα το πιάσαμε το υπονοούμενο.



Στο προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος 


(δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουνίου), 


που πρόκειται να απευθύνει εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (δεν δίνει οριστικά αποτέλεσμα) μη αποκλειστικής χρήσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους, της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης (βλέπε χάρτη).


Τα όρια της θαλάσσιας ζώνης, εντός της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες, καθορίστηκαν με βάση τη διεθνή αρχή της «μέσης γραμμής / ίσης απόστασης», μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκόμενων χωρών. 


Δηλαδή με την Ιταλία (υπάρχει υφαλοκρηπίδα από το 1974), την Αλβανία (στη βάση της συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι, αλλά δεν έχει κυρωθεί) και τη Λιβύη, με την οποία δεν έχει οριοθετηθεί υφαλοκρηπίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: