Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΜΕΝΤΙΕΝΤΕΦ : ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Αυτή τη φορά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ξεκάθαρος: επιθυμεί μια δεύτερη θητεία στο Κρεμλίνο...για τον εαυτό του, και μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο για τον Μπαράκ Ομπάμα!


Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αναμετρηθεί στις κάλπες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ο Μεντβέντεφ έδωσε συνέχεια στο θρίλερ που μονοπωλεί τον τελευταίο χρόνο τον ρωσικό πολιτικό βίο, εμφανιζόμενος πιο προοδευτικός από ποτέ.


Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία, την οποία είπε ξεκάθαρα πως επιθυμεί, ο
Μεντβέντεφ υποστήριξε πως θα προωθήσει ένα πιο ανταγωνιστικό πολιτικό σύστημα. Οπως τόνισε, ο οικονομικός εκσυγχρονισμός θα πρέπει να συνοδεύεται και απο "πολιτικό άνοιγμα", ενώ επεσήμανε πως ενδέχεται να επαναφέρει την άμεση εκλογή των κυβερνητών από τον λαό, κάτι που είχε καταργήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Χαρακτηρίζοντας "ανάρμοστες" τις φήμες που τον θέλουν να αποστασιοποιείται από τον άλλοτε μέντορά του και νυν πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μεντβέντεφ προσπάθησε να εμφανιστεί "ενωτικός".


Οπως επεσήμανε, θα ήταν "πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς εμένα και τον Πούτιν ως αντιπάλους αφού αντιπροσωπεύουμε τον ίδιο πολιτικό χώρο".


Ωστόσο, παρά τις επαναλαμβανόμενες "καθησυχαστικές" τοποθετήσεις του Μεντβέντεφ και του Πούτιν, η άρνησή τους να ξεκαθαρίσουν ποιος από τους δύο πρόκειται να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του Μάρτη του 2012, προκαλεί αστάθεια στις αγορές, ανασφάλεια στους επιχειρηματικούς κόλπους και...νευρικότητα στην πολιτική σκηνή.


Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ για τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε να αναγνωρίσει πως θα ήθελε να δει τον Ομπάμα να επανεκλέγεται, καθώς, όπως επεσήμανε, το Κρεμλίνο γνωρίζει πως υπάρχουν πολλοί στις ΗΠΑ που "εκπροσωπούν μια πολύ συντηρητική πλευρά και οι οποίοι προσπαθούν να εκπληρώσουν τους πολιτικούς τους στόχους ξεσηκώνοντας τα πάθη προς τη Ρωσία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: