Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Wall Street Journal Κωμωδία η αναδιάρθρωση και η δικαίωση του Κλύδωνα


Από την πρωτη στιγμή επιμέναμε. Η αναδιάρθρωση δεν είναι κούρεμα και αν δεν την έχει επιμεληθεί ο οφειλέτης μπορεί να αποβεί μοιραία. Και μετά τις κατ' εξακολούθηση ομολογίες της δικαίωσής μας και την πλήρη έκθεση στην κατηγορία της μειοδοσίας εκείνων οι οποίοι μας υπερχρέωσαν με επαχθή βάρη αλλά και των άλλων που τα διαχειρίστηκαν και τα διαχειρίζονται προς όφελος των πιστωτών ιδού τι επισημάνθηκε μόλις χθες διεθνώς..

Τον κίνδυνο να εξελιχθεί η Ελλάδα σε μία νέα Lehman Βrothers, κρούει με άρθρο της η Wall Street Journal, δεδομένης της στάσης της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η άρνηση της ΕΕ να αναγνωρίσει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «συνορεύει με το κωμικό».


Παράλληλα, o αρθρογράφος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η εκτόξευση των ελληνικών διετών ομολόγων κοντά στο 20%, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο των ασφάλιστρων κινδύνου (credit-default swaps) σε επίπεδα πτώχευσης, καθιστούν την άρνηση της ΕΕ επικίνδυνη.
Το βασικό επιχείρημα είναι πως θεωρείται καλύτερο η Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρά να εκθέσει τους πιστωτές της, τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες κατά κύριο λόγο, σε πιθανές απώλειες, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει ντόμινο πτωχεύσεων.
Εντούτοις, βάσει των αποδόσεων πλέον του χρέους των ελληνικών ομολόγων, η αγορά φαίνεται πως ήδη έχει εκτιμήσει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της -κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό- καλύτερα να το κάνει με συντεταγμένοι τρόπο, παρά να περιμένει μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει», επισημαίνει η εφημερίδα, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τους φορολογούμενους, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις σχετικά με τα ανοίγματα και τους κίνδυνους, και τις ευρωπαϊκές τράπεζες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στα επικείμενα stress tests.
Η εφημερίδα τονίζει πως για να μην καταλήξει η Ελλάδα να γίνει η Lehman της Ευρώπης, δεν πρέπει να προσποιείται ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, επιδεικνύοντας τη δέουσα διαφάνεια σχετικά με το που θα έβλαπτε και πώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: