Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η Μεσόγειος φλέγεται και η Ελλάς..χτενίζεται..

Του Ευγένιου Ανδρικόπουλου
 

Σαν την σπλήνα είναι. Όλοι οι εμφύλιοι. Όταν για κάποιο λόγο η βελόνα του μίσους την τρυπήσει τότε ρέει το αίμα άφθονο. Στους Άραβες αναφέρομαι και ειδικά στην Συρία. 
Μια εθνική οντότητα που ως κράτος έχει κατά καιρούς σταθεί με παρρησία στο πλευρό μας. Για περισσότερα από δεκαπέντε έτη ο Πατέρας Άσαντ (πέραν του ότι προέβαινε σε τεράστιες εισαγωγές ελληνικών προϊόντων) είχε παραχωρήσει τα αεροδρόμιά της για να φωλιάσει η Ελληνική μοίρα μαχητικών τύπου Μιράζ δια παν κατά της Κύπρου επικίνδυνο ενδεχόμενο, θέτοντας όμως έτσι σε άμεσο και διαρκή κίνδυνο πόλέμου την χώρα του έναντι της Τουρκίας. Πέραν αυτού καχύποπτος φύση και θέση δεν θα καταφύγω σε ευκαιριακούς αφορισμούς ή ανακοινωθέντα για το τις πταίει πριν το δάκτυλο θέσω επί του τύπου των ήλων. Θυμάμαι άλλωστε από την δική μου ιστορία να μαθαίνω μικρός, πως τύραννοι ως ο Άσαντ ή ο μακαρίτης Σαντάμ ίσως, ήταν ο Πεισίστρατος της Αθήνας ή Πολυκράτης της Σάμου. Αλλά κατά την ανήσυχη εφηβεία μου να πληροφορούμαι με αδιάσειστα στοιχεία (δεν εννοώ τον φαιδρό μπουμπούκο) πως υπήρξαν κατά την περίοδο της παντοδυναμίας τους ηγέτες με φιλολαϊκές πολιτικές, έχοντας προσφέρει στην ιστορία επιτεύγματα μοναδικά (γνωστά σε όλους ) 

Πολεμήθηκαν γι αυτό σφοδρότατα από τους ολιγαρχικούς με πρωτοστάτη τον επίσης ολιγαρχικό άρα αναξιόπιστο πατέρα της ιστορίας ψευδοηρόδοτο. Και ακόμη ακόμη τον παγκοσμιοποιημένο και πλέον ως σύμβολο εμπορικό «Τσε» που αμφισβητήθηκε κι αυτός όσο κανένας από τους δικούς του, τον απελευθερωτή επαναστάτη Άρη ο οποίος μη εξαιρεθείς του κανόνα κατασυκοφαντήθηκε με την σειρά του από τους πάντες. Ακόμη και εκείνους (ΚΚΕ) τις πολιτικές των οποίων υπερασπίστηκε ως την, εξ ΄αιτίας της εγκατάλειψής του και της αναπόφευκτης ήττας του, αντρίκια αυτοκτονία του έστω και αν καταεξευτελίστηκε βάρβαρα μετά θάνατο από τους νικητές. (πάντα αυτοί γράφουν την ιστορία και υποβάλλουν τους επικήδειους.) 

Για να επαναλαμβάνεται ως φάρσα και εξακολουθητικά αυτός ο ιστορικός πυρήνας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Αρκεί παραδειγματικά ν’ αναφερθώ στον φυσιοδίφη λάτρη των μαθηματικών επιστημών και ηγέτη της Σαμαρκάνδης Ούλοβ Μπεγκ τον οποίο το Μουσουλμανικό ιερατείο θανάτωσε ταπεινωτικά γιατί τα αποτελέσματα των ερευνών της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας που είχε συγκροτήσει, υπονόμευαν τις δοξασίες της θρησκείας τους. Και να έρθω στα πιο πρόσφατα και κυρίως αυτά των Αράβων ή των Σέρβων που ως δημοσιογράφος έχω ζήσει εκ του σύνεγγυς. Ναι ο Σαντάμ ήταν αλαζόνας, δυνάστης, σατραπικός δικτάτορας. Μόνο που όταν ανέλαβε την εξουσία το 1981 το Ιρακ δεν είχε πέραν των δυο χιλιάδων χιλιομέτρων οδικό δίκτυο μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, ένα πανεπιστήμιο δύο νοσοκομεία από τα οποία στο ένα εξαιρείτο η πρόσβαση των λαϊκών. Περιορίζονταν έτσι οι χίλιες και μία νύχτες της Βαγδάτης στα βασιλικά τους παραμύθια γιατί ο λαός ζούσε την οδύνη του μοναρχικού σκοταδιού από την αέναη και άναστρη νύχτα του.. 

Δέκα χρόνια αργότερα το οδικό δίκτυο απαριθμούσε 16000 χιλιόμετρα πέντε λωρίδων ανά κατεύθυνση (εξωπραγματικό για μας) οκτώ νοσοκομεία επί των οποίων είχαν πρόσβαση άπαντες, δεκατέσσερα πανεπιστήμια και μια μεσαία τάξη ραγδαία αναπτυσσόμενη. Δεν ήταν τυχαίο πως οι προσωπογραφίες του κοσμούσαν και την εσωτερική διακόσμηση ακόμη και των λαϊκών οικιών δίχως ουδείς να τους υποχρεώνει σε αυτό. Και δια του Μιλόσεβιτς που όλοι γνωρίζουμε τις αιτίες της δολοφονίας του και όχι του φυσικού του θανάτου όπως θέλει για να απαλλαγεί των ενοχών της να διαμηνύει η κ. Ντελ-Πόντε, θα επανέλθω αυτής της περιεκτικής ιστορικής διαδρομής στον απόγονο Άσαντ και την Συρία. 

Ε, λοιπόν δεδομένου ότι πρώτον: Η Αραβία σύσσωμη διατηρούσε εξαιρετικές και σε μερικές περιπτώσεις θερμότατες σχέσεις με την Ελλάδα και δεύτερον: Ωσπου να βεβαιωθώ για το άριστο των προθέσεων της ηγεσίας των εξεγερμένων και ότι πίσω από την όψιμη δημοκρατική έκρηξή τους δεν υφίσταται αμερικανικός, αγγλικός, (ιδίως αυτοί) ή ισραηλινός δάκτυλος θα διατηρώ πάντα τις υποψίες μου ως προς τον χρόνο τον τόπο και την μαζικότητα που εκδηλώθηκε αυτή. Κάτι το οποίο όφειλε εν ονόματι του Ελληνικού λαού να έχει διαχειριστεί για να μας ενημερώσει το κυβερνητικό μπουλούκι το οποίο σιωπά ανεξήγητα λες και τα συμφέροντά μας δεν ακουμπούν στην γειτονιά μας.. Πόσο γελοίοι είναι..

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: