Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Κόντρες στον ΟΗΕ για την Συρία

Βαθύτατα διχασμένο εμφανίσθηκε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς οι 15 χώρες μέλη του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να εγκρίνουν το κείμενο της Ε.Ε. που καταδίκαζε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα. Γεγονός που αποκωδικοποιούμενο σημαίνει πως τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή είναι ολλά και ισχυρά. Στο προσχέδιο του κειμένου που είχαν συντάξει οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, (και μόνον στο άκουσμα των ονομάτων αυτών φτάνει για να αντιληφθεί κάποιος το ποιων και ποια) αντιτέθηκαν αρκετές χώρες από τις 15 που συγκροτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, επέμεινε ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν συνιστούν απειλή στη διεθνή ειρήνη. Η Κίνα και η Ινδία, ζήτησαν την έναρξη πολιτικού διαλόγου και την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση, ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν καταδίκασε την βία που ασκήθηκε ενάντια στους αντιφρονούντες.
"Μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια θα μπορούσε να προκύψει από ενδεχόμενη εξωτερική εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για επιβολή έτοιμων λύσεων" δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Αλεξάντερ Πάνκιν.
Η Τουρκία εν αντιθέσει με την δική μας αδικαιολόγητη σιωπή καλεί τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών που ζητούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν να δηλώνει ότι δεν θέλει να δει να επιβάλλεται στη Συρία “μια αυταρχική απολυταρχική δομή”, ενώ σήμερα αναμένεται η επίσκεψη τουρκικής αποστολής στη Δαμασκό. Η συριακή κρίση πλήττει τους αναπτυσσόμενους εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Δαμασκό καθώς και την πολιτική των “μηδενικών προβλημάτων” με τις γειτονικές χώρες που προωθεί η Τουρκία.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις ζήτησε από την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη βία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη μείνει απαθής και να αναλάβει δράση.
Εν τω μεταξύ οι «νέοι της επανάστασης στη Συρία» κάλεσαν μέσω του Facebook τον λαό να συμμετέχει αύριο σε νέες κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερμένους στην πόλη Ντεράα, απ'όπου ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στα μέσα Μαρτίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: