Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ο μύθος της Χούντας και τα παραμύθια της καθημερινής

Ώπα ! Τι έχουμε εδώ! Δημόσια ομολογία της καθημερινής φυλλάδας του Μονοπύθμενου μαουνιέρη δια στόματος Μανδραβέλη πως η χουνταίοι υπήρξαν οι καταστροφείς της πατρίδας; Έτσι νόμιζα αρχικά αλλά τελικά διαπίστωσα πως ο κ. Πάσχος αλλού το πάει.. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρεί να μας πείσει ότι όλα –ανάμιξη των αμερικανών, αντίσταση, βασανισμοί, πολυτεχνεία ,νομικές, εξορίες – είναι μύθοι! Ναι.. Τα εφεύρε η θεία Όλγα για να τα διαβάζουμε στα παιδιά λίγο πριν κοιμηθούν! Τους λες ας πούμε για τον λιωμένο από το ξύλο Μουστακλή κι εκείνα γλαρώνουν. Τους περιγράφεις την νύχτα του Πολυτεχνειακού τρόμου κι εκείνα κλείνουν τα ματάκια τους. Για να μην σας πω τι μακάριο ύπνο θα κάνουν μόλις αρχίσεις και τους περιγράφεις τις φάλαγγες του Θεοφολογιαννάκου και του Χατζηζήση. Διαβάστε όμως τον ίδιο αν το αντέχετε και προσοχή μην κοιμηθείτε γιατί ο εφιάλτης θα είναι τόσο μακρύς όσο και η ιστορία του ΙΔΕΑ που σε αγαστή συνεργασία με την CIA προετοίμαζε την χούντα απο την δεκαετία του πενήντα.

Μετά σαράντα τέσσερα έτη
Tου Πασχου Mανδραβελη
Εχουν γραφεί κι έχουν λεχθεί πολλά για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, τη θλιβερή επέτειο του οποίου είχαμε πριν από λίγες ημέρες. Κάποια από αυτά είναι σωστά, κάποια άλλα είναι μύθοι, που δυστυχώς δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, όχι μόνο γι’ αυτά που μας συνέβησαν, αλλά και για όσα μας συμβαίνουν. Ο μεγαλύτερος όλων των μύθων είναι ο ίδιος που ανακυκλώνεται σε κάθε καμπή της ιστορίας μας· είναι ο «μύθος των αθώων Ελλήνων» που έπεσαν θύματα ξένων κέντρων.
Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει πως και συνωμοσίες υπήρξαν, και κάποιο από τα πολλά αμερικανικά δάχτυλα μπήκε, και η χούντα εξυπηρέτησε πολλάκις τους σχεδιασμούς των Αμερικανών. Η αλήθεια όμως που αποσιωπάται είναι ότι δεν ήταν όλοι οι πραξικοπηματίες πράκτορες ή κατά συνείδηση προδότες. Απλώς υιοθέτησαν την καταστροφική πλάνη ότι υπάρχει κάτι υπέρτερο της Δημοκρατίας που πρέπει να διασωθεί. Στο μυαλό τους η Πατρίδα κινδύνευε, επομένως ο δημοκρατικός κανόνας έπρεπε να ανασταλεί. Και η ειρωνεία είναι ότι στο τέλος αυτή η πλάνη οδήγησε σε μια μεγάλη καταστροφή της πατρίδας.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι και η «παλλαϊκή αντίσταση στην χούντα» ήταν μύθος. Στα πρώτα χρόνια, τουλάχιστον, της δικτατορίας υπήρχε λαϊκή αποδοχή του καθεστώτος. Στο μυαλό επίσης των πολιτών σφηνώθηκε η ιδέα ότι ο δημοκρατικός κανόνας οδηγούσε τη χώρα σε αδιέξοδα και η θυσία του ήταν το μικρότερο κακό. Κι εδώ η ειρωνεία επίσης ήταν ότι αυτή η πλάνη οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδα κάθε είδους – κοινωνικά, πολιτικά, εθνικά.



Εντάξει Μανδραβέλη πείστηκαν όσοι σε αμφισβητούσαν. Πράγματι δεν αντιστάθηκες στο στρατοκρατικό καθεστώς. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί με τόσο πάθος υπεραμύνεσαι των επιλογών σου. Δεν σε έβρισε κανείς ως αντιστασιακό!


Δεν υπάρχουν σχόλια: