Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Λιβύη- Αλ Ουατίγια: Βαρύ στρατιωτικό πλήγμα για Τουρκία - Ερωτηματικό πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν (Photos/Videos) - Media
 Νέα τροπή παίρνει η σύρραξη στη Λιβύη μετά τον βομβαρδισμό από μαχητικά αγνώστου ταυτότητας (τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια) της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια, η οποία βρίσκεται 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη δυτική Λιβύη και είχε στόχο αντιαεροπορικά συστήματα που είχε εγκαταστήσει εκεί οι Τούρκοι.


Ας σημειωθεί ότι μέχρι πριν περίπου 1,5 μήνα η σημαντική αυτή βάση βρισκόταν στα χέρια των δυνάμεων του Χάφταρ. Την ανακατέλαβαν οι δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράτζ με την αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας και ουσιαστικά την παρέδωσαν στις τουρκικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί στη δυτική Λιβύη. Η Άγκυρα δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει να δημιουργήσει και ναυτική βάση και άλλη αεροπορική στην αφρικανική αυτή χώρα.


Image


Ο βομβαρδισμός, όμως, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα όχι μόνο για την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά και ευθέως για την Τουρκία. Οι καταστροφές ήταν κατά γενική ομολογία εκτεταμένες. Αιγυπτιακό κανάλι δημοσιοποίησε βίντεο από τον βομβαρδισμό που κατέστρεψε ολοσχερώς τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Hawk και τρία ραντάρ.

«Ο βομβαρδισμός της βάσης της Αλ Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χάφταρ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη» δήλωσε ο Σάλαχ Αλ-Νάμρους, υφυπουργός Άμυνας του Σάρατζ. Ο ίδιος ο Σάρατζ απειλεί με αντίποινα.




Αν και τόσο η Τρίπολη όσο και η Άγκυρα απέφυγαν να κατονομάσουν τους επιτιθέμενους, γρήγορα διαψεύσθηκε η αρχική πληροφορία ότι δράστες ήταν οι Ρώσοι, οι οποίοι διαθέτουν μαχητικά στην ανατολική Λιβύη. Το Arab Weekly επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες δείχνουν προς δύο άλλες κατευθύνσεις: προς την Αίγυπτο και προς τη Γαλλία. Τα μαχητικά που πραγματοποίησαν την επίθεση ήταν Rafale. Μονάχα αυτές οι δύο χώρες τα διαθέτουν.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν. Μέχρι τώρα ήταν μόνο η Τουρκία που χρησιμοποιούσε στρατιωτική βία για να προωθήσει τους πολιτικούς στόχους της. Αυτό το είδαμε και στην κυπριακή ΑΟΖ και στη Συρία και στη Λιβύη, χωρίς μέχρι τώρα να συναντάει αντίσταση ίδιου χαρακτήρα.

Είναι για πρώτη φορά, που η Τουρκία πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα, γεγονός που οπωσδήποτε σηματοδοτεί μία ποιοτική στροφή στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη Μεσόγειο. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε ένα βίντεο που μιλάει για την δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού των τουρκικών F-16, ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: