Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΒΟΛΙΒΙΑ: ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΕΛ ΑΛΤΟ


Στους τριάντα οι νεκροί από την πρώτη ημέρα επιβολής του πραξικοπήματος.. Λουτρό αίματος με made in USA μάχαιρα



Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων στη Βολιβία, από τις επεμβάσεις του στρατού και της αστυνομίας ενάντια σε λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στις 10 Νοέμβρη κατά του Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, ο οποίος έχει καταφύγει στο Μεξικό, όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο.


Χτες ήταν μια μέρα βάρβαρης καταστολής ενάντια στον πληθυσμό της πόλης του Ελ Αλτο, χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μπλοκάρει τα διυλιστήρια της κρατικής εταιρείας υδρογοναθράκων στην περιοχή Σαν Αντρες ντε Σενκάτα.

Μια μεγάλη δύναμη στρατού και αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα (αλλά και ελικόπτερα και μαχητικά να υπερίπτανται για εκφοβισμό), άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες αλλά και αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 30 σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις. Ετσι, οι νεκροί σε αντιχουντικές κινητοποιήσεις σε ένα δεκαήμερο είναι τουλάχιστον 30, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 700 και εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες.

Η σφαγή στο Ελ Άλτο (El Alto) είναι η πρώτη που συμβαίνει μετά το διάταγμα υπ. αριθμ. 4078, της προέδρου της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Τζανίνε Άνιες, (Jeanine Áñez) που δίνει το «πράσινο φως» στο στρατό να δολοφονεί χωρίς να υποστεί ποινικές ευθύνες για δολοφονίες «όταν ενεργεί σε επιχειρήσεις αποκατάστασης της τάξης και της δημόσιας σταθερότητας», όπως αναφέρεται στο κατάπτυστο διάταγμα. Έτσι δικαιολογήθηκε και το μακελειό στη Σενκάτα, γιατί – όπως δηλώθηκε – αντιμετωπίστηκαν «ορδές βανδάλων που μπλόκαραν την τροφοδοσία των πόλεων με καύσιμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: