Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΕΛΑ ΜΩΡΕ.. (ΑΡΙΘΜΟΣ 2)

news398c

Ανωνύμου του Έλληνος



«Έλα, μωρέ, τώρα, που θα πετάξουμε τόσα εκατομμύρια για την ασφάλεια του μνημείου για μικρό χρονικό διάστημα»! «Έλα μωρέ, που θα σπάσει ο διάβολος το ποδάρι και θα γίνει κάτι κακό»! 

Αν γίνει; Στην κυριολεξία στάχτη και μπούλμπερη! Έγινε η στραβή! Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Από λάθος ανάψαν βελανιδιές και ποιος να σβήσει την φωτιά τα πρώτα δευτερόλεπτα, που ξέσπασε; 


Το περίφημο Βέλος του 19ου αιώνα, από ξύλο και μολύβι, ύφους 93 μέτρων και η στέγη του ναού έγιναν αληθινό τζάκι. Η φοβερή λιτότητα και η βλακεία της εξουσίας και του όχλου, μαζί με την ραγδαία υποβάθμιση-εξαφάνιση του ανθρωπίνου μυαλού κατέστρεψαν τον θρυλικό ναό των Παρισίων.

Όλα χαλαρά, εύκολα, χαζοχαρούμενα και χαρωπά στην Δύση, που ζει παρασιτικά αιώνες ληστεύοντας λαούς της γης και με τον κόπο τους κάνει έργα πολιτισμού και βιτρίνας. Μόνο, που εσχάτως η Ανατολή και χώρες της πάλαι ποτέ αποικιοκρατίας ξυπνήσανε και αρνούνται να γίνονται βορρά της Δύσης και το χειρότερο οι πιο μεγάλες και δυνατές παίζουν επί ίσοις όροις το ιμπεριαλιστικό παίγνιο. Από πού θα κόψουν λεφτά οι Δυτικοί καρχαρίες για το μέγιστο κέρδος; Από τα μεροκάματα, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τις εν γένει κοινωνικές δαπάνες. Από μνημεία, που η συντήρησή τους είναι αναγκαστικά καταβόθρα μυριάδων εκατομμυρίων.


«Έλα, μωρέ, που θα σκάσουμε για κάτι παλιόξυλα και παλιοκολώνες»! Αν δίνουν άφθονο τουριστικό συνάλλαγμα, όσο κι αν βγάζουν πολλαπλάσια τα λεφτά τους κι αν χρησιμοποιούνται από την εξουσία για αγοραία εθνική ψωροπερηφάνεια, δεν είναι δυνατόν να «τρώνε» τόσα για την συντήρηση, έστω κι αν αυτά προέρχονται από τα τουριστικά κέρδη. Υπέρτατος στόχος του Καπιταλισμού το μέγιστο κέρδος. Όπου μειώνεται η κερδοφορία πέφτει τσεκούρι λιτότητας. Το Παγκόσμιο Κεφάλαιο και ο Ιμπεριαλισμός σκοτώνουν κάθε μέρα μυριάδες ανθρώπους, θα φεισθούν μάρμαρα, κολώνες και ναούς; Ποιος ασχολείται με τα μνημεία από τα πιθηκάκια, που επιζωής μαλακίζονται με οθόνη; Τί να το κάνουν το ένδοξο παρελθόν αφού ξεπουλάνε για εφήμερη σαβούρα το παρόν και θα λείπουν από το μέλλον τους; 

Ωχ αδελφέ, ας «τρολάρουμε», ας χαβαλεδιάσουμε την πρόωρή μας άνοια, ας «επικοινωνήσουμε» την μαλακία μας στο διαδίκτυο, ας «ποστάρουμε» εικόνες της ανούσιας καθημερινότητας για να δείχνουμε «in»! «Εικονική πραγματικότητα», κατά κυριολεξία η ψευδέστατη εντύπωση, σε όλο της το μεγαλείο, σε κάθε έκφανση.

Εδώ έχουν πάρει διαζύγιο από τον έρωτα, τον ήλιο, την θάλασσα, το βουνό, τα δέντρα, την ομορφιά, το τραγούδι, τους αγώνες, την προκοπή, το μεροκάματο, την επανάσταση, την κοινωνία κλεισμένοι στον απύθμενο βόθρο της ελάχιστων ιντσών. Εδώ σβήνουν κάθε αληθινό και δημιουργικό (νομίζουν ότι σβήνουν) θα νοιαστούν για την Παναγία των Παρισίων; Δικιά τους είναι, αυτοί την έφτιαξαν; Μπορούν να την «τρολάρουν», να την «ποστάρουν», να την «σελφάρουν», να την «ανεβάσουν», ποτέ να την νοιώσουν, να την απολαύσουν, να έχουν μέθεξη, να την κάνουν κομμάτι της ψυχής τους. Τα μνημεία είναι πηγές έμπνευσης μόνο για τους ανθρώπους και βαρίδια για τους ψηφιακούς πιθήκους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: