Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΟΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ


 Μέλι και σάλια έτρεχε το στόμα του Κατρούγκαλου για τις σχέσεις Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών



Μιλώντας στο «Εθνος», ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «είναι καλύτερες από ποτέ, γιατί βασίζονται στην ευθυγράμμιση συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου». 


Ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των δύο χωρών «συνεχίζεται συστηματικά και συνεχώς αναβαθμίζεται, ενώ το διεθνές κύρος και ο θετικός ρόλος της χώρας μας αναγνωρίζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την αμερικανική ηγεσία. Στην πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, κ. Σάλιβαν, εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ ο αντιπρόεδρος Πενς συνεχάρη πριν από λίγο καιρό τον πρωθυπουργό για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας και για τη συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε, περιχαρής για τα εύσημα της κυβέρνησης Τραμπ στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα καλύπτει - ως δήθεν «εξαγωγέας σταθερότητας» - «ένα σημαντικό κενό ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και όπως είπε «βασικό εργαλείο προς τούτο αποτελούν τα πολλαπλά σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Κυπριακή Δημοκρατία», σχήματα που στήνονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι δε Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργά ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι «η επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση» αποτελεί «παράγοντα πρόσθετης αστάθειας που προβληματίζει τις ΗΠΑ και αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της πατρίδας μας. Ενας στρατηγικός αναλυτής περιέγραφε την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο σαν ένα τεράστιο τάνκερ που αργά - αργά στρέφεται από την Τουρκία προς την Ελλάδα». Κρύβοντας έτσι πως ό,τι παρουσιάζουν ως «ευκαιρία» αφορά αποκλειστικά την αστική τάξη, ενώ είναι πηγή μεγάλων κινδύνων για τους λαούς.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιμέρους διευθετήσεις γύρω από τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών. Παρασκευή και Σάββατο συνεδρίασε ξανά, στην Αθήνα, η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, με θέμα τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία.

Επιπλέον, χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Κουίκ μετέβη στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με στελέχη της κυβέρνησης της γείτονος, συγκεκριμένα με τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ζερνόφσκι και τον υφυπουργό για θέματα Διασποράς Εντμοντ Αντέμι, καθώς και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: