Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

NOTIOANATOΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ


Νέα Navtex: Η τύχη συνόρων και λαών θα κριθεί στη βάση των Αμερικανικών συμφερόντων





Η ορμητική διείσδυση μεγάλων ενεργειακών ομίλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και όσον αφορά το μέλλον γεωπολιτικών συμμαχιών που δοκιμάζονται ή κυοφορούνται.


 Αν κάτι ξεχωρίζει πριν απ' όλα είναι το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ να στερεώσουν την παρουσία τους στην περιοχή, αφενός μέσα από την ένταξή τους σε τριμερείς συνεργασίες (π.χ. Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ), αφετέρου μέσα από την κατοχύρωση πρωταγωνιστικού ρόλου στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι επαφές που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον. Στα τέλη της βδομάδας αναμένεται στην Κύπρο, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και επίσημες συναντήσεις σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Επίσης, στα τέλη της βδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις του «Stena Icemax» στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της αμερικανικής «ExxonMobil» και της «Qatar Petroleum», από τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται γερό ανακάτεμα της (επενδυτικής και όχι μόνο) «τράπουλας» σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για την έναρξη γεωτρήσεων στα ανοιχτά των νότιων ακτών της, στον Κόλπο της Μερσίνης, προς υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της τουρκικής ΤΡΑΟ και της αμερικανικής «Rowan Norway». Μιας συμφωνίας που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν δύο γεωτρήσεις. Πρόκειται για εταιρεία με σημαντική θέση στη διεθνή ενεργειακή αγορά και με δράση σε Κόλπο του Μεξικού, Βόρεια Θάλασσα, Μέση Ανατολή. Εκτός από τη «Rowan», η ΤΡΑΟ έχει υπογράψει σχετικά συμβόλαια για τη Μεσόγειο και με την αμερικανική «Schlumberger».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για την προφύλαξη των συμφερόντων (μας) στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δεν επιθυμούμε να δούμε κανέναν να οδηγείται σε περιπέτεια».

Πάντως, η τουρκική πλευρά παραμένει πρόθυμη για γερό παζάρι, με τα τουρκικά ΜΜΕ (κυβερνητικά και μη) να τονίζουν διαρκώς ότι το φυσικό αέριο μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση και στη διευθέτηση του Κυπριακού. Μάλιστα, συντάκτες του δικτύου T24 μετέφεραν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Μ. Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβρη, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, εμφανίστηκε πρόθυμος ακόμα και για συμφωνία μεταφοράς κυπριακού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, διέψευσε ότι «έγινε τέτοια συζήτηση ή υπάρχει τέτοια διαβεβαίωση».
Και στη Μαύρη Θάλασσα
 
Η Τουρκία φαίνεται ότι επιταχύνει ευρύτερα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, με βάση και τις ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη άνοιξη, προσπαθώντας να μεγαλώσει το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών από «ίδιους πόρους» αλλά και διεκδικώντας ρόλο ενεργειακού κόμβου μεταξύ Ανατολής - Δύσης.

Ετσι, όπως δημοσίευσε χτες και η «Γενί Σαφάκ», τις επόμενες μέρες φτάνει στην Τουρκία το πλωτό γεωτρύπανο «DeapSea 1» που θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα, στόχος είναι το «μπλοκ "Τούνα"», κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι πριν από κάποια χρόνια είχαν εντοπιστεί αποθέματα φυσικού αερίου στο σημείο αυτό και στην περιοχή έχουν ήδη αναπτύξει δραστηριότητες η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: